Kortkolom economie

UBS ook verdachte in rentezaak Hongkong

Amsterdam. De Zwitserse bank UBS is mogelijk ook in Hongkong betrokken bij de manipulatie van een belangrijke rente. De monetaire autoriteit van Hongkong (HKMA) meldde vandaag te onderzoeken of UBS mogelijk fraude heeft gepleegd bij de aanlevering van data die worden gebruikt om de Hong Kong Interbank Offered Rate (Hibor) vast te stellen. Ook wordt uitgezocht of deze informatie de rente heeft beïnvloed. De Hibor is een belangrijke maatstaf voor Aziatische financiële instellingen. De mededeling komt een dag nadat de bank bekendmaakte een schikking van 1,2 miljard euro te hebben getroffen met de Amerikaanse, Britse en Zwitserse autoriteiten over de fraude met de interbancaire Libor-rente. (Novum)

Monetair beleid Japan verder verruimd

Amsterdam. De Japanse centrale bank heeft besloten het monetaire beleid verder te verruimen. De Bank of Japan pompt ongeveer 10 biljoen yen (90 miljard euro) extra in de economie via een opkoopprogramma. Dat maakte het bestuur bekend na een twee dagen durende vergadering. Het totale opkoopprogramma van de centrale bank komt nu neer op ongeveer 101 biljoen yen. De centrale bank houdt de rente op nul procent en overweegt om een inflatie van 2 procent na te streven. De nieuwe premier Abe heeft hierover druk uitgeoefend. Japan kampt regelmatig met deflatie. Dat dempt investeringen en consumentenuitgaven. (Novum)

SBM Offshore schrijft boorplatform af

Amsterdam. SBM Offshore heeft besloten de volledige boekwaarde van het boorplatform Yme af te schrijven. De afschrijving plus daarmee gepaard gaande kosten bedragen in totaal 454 miljoen euro. De problemen met het Yme-platform, dat op ondiep water olie moet winnen, spelen al vier jaar. De afgelopen jaren is al ongeveer 600 miljoen euro afgeschreven op het platform, dat door scheuren in de betonnen poten stil ligt. Om de afschrijvingen te bekostigen wil het bedrijf extra aandelen verkopen aan bestaande aandeelhouders. (Novum)

Kartelboete Heineken en Bavaria blijft

Amsterdam. Het beroep van Heineken en Bavaria tegen een eerdere kartelboete is gisteren ongegrond verklaard. Het Europese Hof van Justitie bevestigt dat Heineken 198 miljoen euro moet betalen en Bavaria 20,7 miljoen euro. Toenmalig eurocommissaris voor mededinging Kroes legde de bedrijven in 2007 boetes op omdat ze ruim drie jaar hadden meegedaan aan een kartel op de Nederlandse biermarkt. (Novum)

Recordaantal passagiers Schiphol

Amsterdam. Schiphol heeft dit jaar een recordaantal passagiers vervoerd. Vanmorgen arriveerde de vijftigmiljoenste passagier. Vorig jaar ontving Schiphol net geen 50 miljoen passagiers, wel werd een record gevestigd. Maandag meldde een commissie onder leiding van oud-minister Hans Alders dat de verhouding tussen KLM en Schiphol slecht is. Al jaren is er een conflict over voorwaarden en tarieven. (Novum)