Kortkolom economie

Hedgefonds verdient aan Griekenland

Amsterdam. Het Amerikaanse hedgefonds Third Point heeft 500 miljoen dollar, ruim 375 miljoen euro, verdiend aan Griekse staatsobligaties. Dat schrijven internationale media. Directeur Dan Loeb verkocht een groot deel van zijn Griekse staatspapier toen de waarde daarvan ineens omhoog schoot. Aanleiding voor de plotselinge prijsstijging was de bekendmaking dat Athene een deel van zijn eigen schuld gaat terugkopen. Het lukte niet veel beleggers eerder om zo te profiteren van de eurocrisis. (NRC)

Franse topman LVMH kan geen Belg worden

amsterdam. Bernard Arnault, de Franse topman van luxeconcern LVMH, voldoet niet aan de voorwaarden om Belg te worden. De Belgische krant De Morgen schrijft vandaag dat de Belgische Dienst Vreemdelingenzaken een negatief advies heeft gegeven over zijn naturalisatieverzoek. Arnault heeft de Belgische nationaliteit aangevraagd, volgens Franse en Belgische media om fiscale redenen. Vreemdelingen die Belg willen worden moeten langer dan drie jaar hun hoofdverblijfplaats in België hebben. Arnault heeft een appartement in Brussel, maar dat is volgens de dienst niet genoeg. (NRC)

Oud-topmannen Porsche aangeklaagd

Amsterdam. Duitse aanklagers hebben twee oud-topmannen van Porsche aangeklaagd voor marktmanipulatie. De twee, Wendelin Wiedeking en Holger Haerter, zouden in 2008 valse verklaringen hebben afgelegd over geheime plannen om Volkswagen over te nemen. Publiekelijk ontkenden zij die plannen, waardoor het aandeel Volkswagen daalde. De overnamepoging van Porsche mislukte en uiteindelijk werd het bedrijf zelf overgenomen door Volkswagen. (Novum)