Kortkolom cultuur

Jos Thie vertrekt al eerder bij theater DUS

Amsterdam. Jos Thie vertrekt eerder als artistiek leider van toneelgezelschap De Utrechtse Spelen dan aangekondigd. Per 1 april zal hij DUS verlaten. Thie krijgt geen vertrekregeling. Dat zegt interim-directeur Roel Freeke. DUS kwam vorig jaar in grote financiële nood, nadat de opera Orfeo op paleis Soestdijk en de voorstelling Veel Gedoe veel duurder uitpakten dan gebudgetteerd. Dit najaar moest het gezelschap met steun van gemeente en provincie Utrecht gered worden. Bij die reddingsactie werd afgesproken dat de directie en de raad van toezicht gefaseerd zouden vertrekken. Zakelijk directeur Jelle Snijder trad in oktober af en kreeg 35.000 euro mee. Deze maand is de raad van toezicht geheel afgetreden. Oorspronkelijk zou Thie aanblijven tot 2015. Hij zal nu tot 1 april de directie adviseren. Thie ambieert ook elders geen positie als artistiek leider meer. „Dat lijkt mij niet verstandig”, zegt hij in een vraaggesprek. „Dit wil ik nooit meer meemaken.”

Reconstructie neergang De Utrechtse Spelen CS, pagina 4

Wientjes voorzitter Rijksmuseum Fonds

Amsterdam. Bernhard Wientjes (1943) wordt voorzitter van het Rijksmuseum Fonds. Dat maakte het museum woensdag bekend. Wientjes, tevens onder meer voorzitter van werkgeverorganisatie VNO-NCW en vicevoorzitter van de SER, volgt bij het museum Henk Rottinghuis op. Het Rijksmuseum Fonds is een stichting dieschenkers werft en donaties beheert. Het fonds maakt restauraties, onderzoek en educatieprojecten mogelijk. (NRC)

Scala last ballet af wegens staking koor

Amsterdam. Operahuis La Scala in Milaan heeft woensdag de openingsvoorstelling van het balletseizoen afgelast omdat het koor staakte. De zangers zouden tijdens Romeo en Julia op het podium staan, terwijl ze normaal onzichtbaar zijn voor het publiek. Dit gebeurde eerder deze maand tijdens de opening van het operaseizoen met Wagners Lohengrin. Volgens het koor is een vergoeding voor optreden op het podium tijdens balletvoorstellingen niet inbegrepen in hun contract. (AP)