Kortkolom buitenland

Ontslag en schorsing in VS om ‘Benghazi’

Washington. Een hoge functionaris van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is opgestapt na een onderzoek over de dodelijke aanslag op het Amerikaanse consulaat in Benghazi in Libië. Drie andere medewerkers zijn op non-actief gesteld. Uit het onderzoek bleek dat het ministerie ernstige fouten heeft gemaakt bij de beveiliging van de post. Ambassadeur Christopher Stevens en drie anderen kwamen om bij de aanslag. (Reuters)

Libische krijgsraad geeft moordzaak op

Benghazi. Een Libische militaire rechtbank heeft zijn onderzoek naar de moord op de hoogste rebellencommandant, generaal Abdel Fattah Younes, tijdens de opstand tegen het regime van Moammar Gaddafi teruggegeven aan de militaire gerechtelijke autoriteiten. Reden is de kritiek na haar ondervraging van ex-rebellenleider Mustafa Abdel Jalil in de zaak. Jalil wordt beschuldigd van machtsmisbruik en ondermijning van nationale eenheid. (Reuters)

Argentijn bestraft voor Vuile Oorlog

Buenos Aires. Een rechter in Argentinië heeft ex-minister Jaime Smart tot levenslang veroordeeld voor misdaden tijdens de militaire dictatuur (1976-1983). Hij is de eerste niet-militair die wordt veroordeeld voor mensenrechtenschendingen tijdens de Vuile Oorlog. In de zaak staat ook de tot Nederlander genaturaliseerde Argentijn Julio Poch terecht. (BBC)

3.800 Britten weg uit Afghanistan in 2013

Kabul. De Britse regering zal volgend jaar 3.800 van de bijna 8.000 militairen uit Afghanistan terugtrekken. Het is de bedoeling dat eind 2014 de meeste NAVO-militairen Afghanistan hebben verlaten. De Afghaanse president Hamid Karzai heeft het besluit verwelkomd. Volgens Karzai zijn het Afghaanse leger in staat de taken van de Britten over te nemen. (AP)

Senegal keurt tribunaal Habré goed

Dakar. Het parlement van Senegal staat de Afrikaanse Unie toe een tribunaal op te zetten om de Tsjadische ex-president Hissène Habré (69) te berechten voor het martelen en vermoorden van ten minste 40.000 tegenstanders van zijn bewind (1982-1990). Nederland betaalt 1 miljoen euro voor het tribunaal. (BBC, AP)