Kortkolom binnenland

Rechter van fraude vrijgesproken

Arnhem. De rechtbank in Arnhem heeft gisteren de voormalige Haagse rechter Henk de Graaff vrijgesproken van valsheid in geschrift. Hij werd ervan verdacht in 2010 als rechter een valse beschikking te hebben laten opmaken om te voorkomen dat een verdachte uit voorarrest zou worden vrijgelaten. Twee weken geleden had de officier van justitie vrijspraak gevraagd omdat niet kan worden bewezen dat De Graaff opzettelijk een vals verbaal had opgemaakt. De rechtbank is het daarmee eens. De rechters oordelen weliswaar dat het handelen van De Graaff „ongebruikelijk en onzorgvuldig” is geweest maar dat bewijst nog geen opzet. De Graaff moest door het Openbaar Ministerie worden vervolgd in opdracht van het gerechtshof, nadat een verdachte een klacht tegen hem had ingediend. (NRC)

Motie tegen wet voor de zondagsrust

Den Haag. D66 heeft gisteravond in de Tweede Kamer een motie ingediend die het kabinet oproept het verbod op het verstoren van de zondagsrust te schrappen. Ook de handtekening van de VVD staat onder de motie, die gesteund wordt door PvdA en GroenLinks, meldde Kamerlid Kees Verhoeven (D66). „Laat de zondag voor iedereen zijn.” D66 rekent op de steun van PvdA en GroenLinks. De Zondagswet uit 1953 verbiedt het veroorzaken van „gerucht” in de nabijheid van kerken of andere gebouwen die voor de openbare eredienst worden gebruikt. (Novum)

‘Dode parachutist pleegde zelfmoord’

Amsterdam. De 48-jarige parachutist wiens lichaam deze week werd gevonden in een weiland in het Gelderse Teuge heeft vermoedelijk zelfmoord gepleegd. Dat heeft een politiewoordvoerder gezegd. De politie heeft uitgesloten dat er sprake was van een misdrijf of dat de parachute niet naar behoren werkte. Uit het onderzoek is gebleken dat er geen probleem was met de reserveparachute, die normaal gesproken op een bepaalde hoogte automatisch hoort open te gaan. De woordvoerder zei dat het mogelijk is om dit mechanisme uit te schakelen. (Novum)

Locoburgemeester Utrecht naar PO-raad

Utrecht. De Utrechtse locoburgemeester en wethouder Rinda den Besten (PvdA) wordt de nieuwe voorzitter van de PO-raad, de organisatie voor basis- en speciaal onderwijs. Den Besten zat ruim tien jaar in de Utrechtse politiek, eerst als raadslid en later als wethouder en lijsttrekker van de PvdA. Sinds de raadsverkiezingen van 2010 was ze wethouder sociale zaken, werkgelegenheid en sport. (NRC)