KNVB wil wangedrag aanpakken

Harde maatregelen tegen voetbalgeweld worden na de dood van grensrechter Nieuwenhuizen breed gedragen. „Spelers liggen onder een vergrootglas.”

De gewelddadige dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen begin deze maand heeft een omslag in gang gezet bij de aanpak van voetbalgeweld. De KNVB is vastbesloten zo snel mogelijk maatregelen te nemen om het amateur- én profvoetbal te verbeteren.

De voetbalbond wordt hierin gesteund door spelers, trainers, scheidsrechters en ook politici. De KNVB wil een breder actieplan tegen excessen in het voetbal uiterlijk op 1 maart 2013 presenteren.

De KNVB overlegde gisteren met afgevaardigden van de ere- en eerste divisie en spelers-, trainers- en scheidsrechtersvakbonden. De bond wil tijdens de winterstop tot concrete afspraken komen. De betrokkenen zijn van mening dat de huidige regelgeving en gedragscode in het betaald voetbal voldoende is, maar beter kan worden nageleefd.

De plannen passen binnen de campagne ‘Zonder respect geen voetbal’, die de KNVB lanceerde naar aanleiding van de mishandeling en dood van grensrechter Nieuwenhuizen. De voorbeeldfunctie van profvoetballers voor het amateurvoetbal speelt hierbij een belangrijke rol.

Gijs de Jong, manager competitiezaken betaald voetbal van de KNVB, is blij dat alle partijen willen meewerken. „Het was een goed gesprek. Je voelt aan alles dat iedereen zijn verantwoordelijkheid wil nemen”, schrijft hij in een persbericht.

Oud-prof Danny Hesp, voorzitter van spelersvakbond VVCS, vindt het goed dat de discussie over gedrag in het veld op gang wordt gebracht. „Spelers liggen onder een vergrootglas. Ze moeten zich in hun gedrag op het veld dan ook bewust zijn van hun voorbeeldfunctie”, zegt hij desgevraagd.

Er wordt in Nederland „in het algemeen uiterst correct gespeeld”, zegt Hesp. „Het is niet erg dat in de emotie van de wedstrijd soms wordt geprotesteerd, zolang het maar correct gebeurt. Als ik scheidsrechter was en iemand stond in mijn gezicht te schreeuwen, zou ik een gele kaart geven. Dat gebeurt nu nog niet altijd, maar volgens de spelregels moet dat wel.” De striktere regels leggen wel extra druk op de scheidsrechters, denkt Hesp. „Ze zullen dan één lijn moeten trekken.”

In de Tweede Kamer hebben VVD en PvdA opgeroepen tot meer respect voor scheidsrechters. VVD’er Matthijs Huizing ziet hierbij ook een rol weggelegd voor de media. „Het gaat in de gesprekken na een wedstrijd net iets te vaak over beslissingen van de scheidsrechter. De toon kan anders. Als een profvoetballer een schot voor open doel mist, wordt gezegd dat hij die wel had mogen maken. Op zo’n toon kun je ook over de scheidsrechter praten.”

Huizing vindt dat de invloed op kinderen niet moet worden onderschat. „Als een zesjarige langs de kant ouders hoort schreeuwen, de coach luid hoort protesteren en zijn rolmodellen doen op tv hetzelfde, denkt hij dat het normaal is.”