Keulen, Chris

In de aanloop naar Kerstmis, de viering van de geboorte van Jezus uit de maagd Maria, ging verhalenverteller Desirée van Keulen op zoek naar andere wonderbaarlijke geboortes. Haar top-zeven – omdat zeven in het Christendom het getal der volheid is. Zeven biologisch onmogelijke ontstaansverhalen, van opmerkelijk naar miraculeus, dwars door alle tradities heen.

7 Op de zevende plaats de geboorte van een mens uit mensen: Maria, de moeder van Jezus. Het verhaal komt uit het proto-evangelie van Jacobus, een Grieks geschrift uit de tweede eeuw na Christus. Haar oude ouders, durven al bijna niet meer te hopen op een kind. Wanhopig bidt haar toekomstige moeder tot God en wordt verhoord: ze bevalt van een dochter. Het mag dan nu mogelijk zijn, door kunstgrepen en uitwijken naar Italië, op 63-jarige leeftijd te bevallen van een gezonde dochter, maar toen gebeurde dat dus ook al.

6 De geboorte van de Noord-Koreaanse machthebber Kim Jong-il krijgt een zesde plaats. Een mens uit mensen, wiens geboorte volgens de autoriteiten van zijn land gepaard ging met bijzondere natuurverschijnselen. Een zeemonster duikt op en zingt. Midden in de winter bloeien de bloemen. Aan de hemel staat een dubbele regenboog en een nieuwe ster. Die ster doet trouwens wel erg denken aan het bijbelse kerstverhaal. Jammer dat deze mooie geboorte die van een machtig dictator is.

5 Dus snel door naar nummer vijf. De geboorte van een ‘kind’ dat vanboven egel is en van onderen een jongen. Wat zullen zijn ouders hebben gedacht? Het is een sprookje van de gebroeders Grimm, getiteld Hans mijn egel. Hans is de zoon van een boer die na jarenlange kinderloosheid boos uitroept: „Nu wil ik een kind hebben, al was het een egel!” Aldus geschiedde.

4 Op vier een geboorteverhaal uit het Finse heldenepos de Kalevala. Wonderbaarlijk is de bevruchting van Mariatta. Als zij de kudde van haar vader weidt, spreekt een vossenbes: „Pluk me en eet me op.” Als Mariatta de bessenstruik uit de grond trekt, valt de bes in het zand. Hij klimt langs Mariatta omhoog, glipt haar mond in en daalt af in haar lichaam. De vossenbes groeit en groeit. Negen maandenlang kan Mariatta deze zwangerschap verbergen. Als ze haar ouders inlicht, sturen die haar als een hoer weg. Ze brengt haar zoon, van wie ze weet dat hij een machtig man zal worden, ter wereld in een paardenstal.

3 De geboorte van een meisje uit een appel op drie. Een sprookje uit een door Harry Stroomer binnenkort te publiceren vertaling van een collectie Arabisch-Berberse verhalen uit Marrakech. Een man vraagt een tovenaar medicijnen voor zijn onvruchtbare vrouw. Hij krijgt twee verrukkelijke appels waarvan hij er een opeet. En de tovenaar had hem nog zo gewaarschuwd dat niet te doen. Zijn vrouw eet de andere appel, haar buik bolt op en ze bevalt van een jongetje. Haar man bevalt in de wildernis van een knap klein meisje. Uit zijn been! Hij laat haar in de wildernis achter.

2 Het wonder kan nog groter. Daarom op twee de geboorte van de toekomstige Boeddha. Volgens de overlevering daalt hij af in de schoot van zijn aardse moeder als een witte olifant met zes gouden slagtanden. Na zeven maanden wordt hij herboren door uit de rechterzij van zijn moeder te stappen.

1 Helemaal aan top een miraculeuze Griekse mythe: op een dag krijgt de oppergod Zeus verschrikkelijke hoofdpijn. Hij blijkt zwanger van zijn gemalin Metis, een reuzin die hij heeft opgegeten omdat zij zijn macht bedreigde. Hermes, boodschapper der goden, haalt ijlings Hephaistos, smid van beroep en zoon van Zeus. Met een bijl splijt deze het hoofd van Zeus. Uit zijn gespleten hoofd wordt Athena geboren, godin der wijsheid, een al volwassen vrouw in volle wapenuitrusting.

    • Desirée van Keulen