Weekers betreurt ophef billboard - Kamer neemt daar genoegen mee

De Tweede Kamer vindt dat staatssecretaris Frans Weekers voorzichtiger had moeten opereren toen in Limburg een reclamezuil met zijn afbeelding werd geplaatst. Toch accepteren Kamerleden de uitleg van Weekers, zo bleek vanmiddag tijdens het Kamerdebat over de integriteitskwestie rond Weekers.

De 35 meter hoge reclamezuil van Frans Weekers langs de A73 bij Roermond. Foto NRC / Chris Keulen

De Tweede Kamer vindt net als premier Rutte, dat staatssecretaris Frans Weekers voorzichtiger had moeten opereren toen in Limburg een reclamezuil met zijn afbeelding werd geplaatst. Toch accepteren Kamerleden de uitleg van Weekers, zo bleek vanmiddag tijdens het Kamerdebat over de integriteitskwestie rond Weekers.

De staatssecretaris liet weten het zichzelf aan te rekenen:

“Ik betreur het zeer dat er zoveel over te doen is en ik reken dat mezelf aan. Ik had meer moeten doorvragen toen het billboard hem werd aangeboden. Als ik dat had gedaan, dan had ik ook besloten dat het geen goed idee was.”

De Kamerleden lieten hierop weten de uitleg van Weekers te accepteren. Premier Mark Rutte en Weekers zijn vanmiddag in de Kamer om uitleg te geven over de kwestie die draait om de band tussen Weekers en Jos van Rey. Die stapte onlangs op als senator en wethouder in Roermond omdat hij van fraude wordt verdacht.

Enorm billboard langs a73 met weekers

Deze zomer werd op een gigantisch billboard langs de A73 een campagneposter van Weekers geplaatst. Hoewel Weekers eerst ontkende, moest hij later toegeven dat Van Rey dit had betaald. Ook de van corruptie verdachte projectontwikkelaar Piet van Pol had financieel bijgedragen.

In een gisteravond verstuurde Kamerbrief gaf Weekers toe dat hij vragen uit de media hierover ‘te lichtvaardig’ had afgedaan. Ook erkende hij dat hij bij van Rey had moeten doorvragen over de gift.

‘je moet oppassen met dit soort geldschieters’

Alle Kamerfracties waren het er over eens dat het optreden van Weekers onhandig was, zo schrijft persbureau Novum. “Je moet oppassen met dit soort geldschieters”, zei SP’er Ronald van Raak. GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik noemde de zaak ‘slecht voor het aanzien van de politiek’, maar zei ook dat het Weekers ‘siert dat hij het boetekleed aantrekt’.

Wel werden Weekers’ uitlatingen in de media gehekeld. Deze week deed Weekers de discussie over zijn integriteit nog af als ‘complottheorieën’. CDA-leider Sybrand van Haersma Buma vond dat ongepast:

“Als er zo flodderig wordt gecommuniceerd moet je niet gek kijken als daar vragen over worden gesteld. Dat is geen complottheorie.”

Coalitiepartijen VVD en PvdA namen het op voor Weekers. “Ik zie geen rokend pistool”, zei PvdA-Kamerlid Ed Groot. VVD-Kamerlid Helma Neppérus zei dat het niet doorvragen naar de afkomst van de gift niet handig was, ‘maar dat hij dat niet heeft gedaan betekent niet dat hij te kwader trouw is’.

Weekers en Rutte begonnen om 16.15 uur met hun beantwoording.

    • Annemarie Coevert