In opspraak geraakt Ruwaard Ziekenhuis niet meer zelfstandig

Niet alleen op de afdeling cardiologie, maar ook op andere afdelingen zouden patiënten mogelijk onnodig zijn gestorven. Foto ANP / Arie Kievit

Het in opspraak geraakte Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse stopt als zelfstandig ziekenhuis. Het hospitaal kwam de afgelopen tijd veelvuldig negatief in het nieuws vanwege vermeende onnodige sterftegevallen op diverse afdelingen.

In een persverklaring zegt het Ruwaard dat het te wijten is aan de slechte financiële positie van het ziekenhuis dat zelfstandig verdergaan niet langer mogelijk is. Het wordt nu een satelliet van het Maasstad Ziekenhuis, Ikazia Ziekenhuis en het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. Deze week is hierover met zorgpartners een verklaring ondertekend.

“Het uitgangspunt van de intentieverklaring is dat het Ruwaard deze zorgfunctie kan blijven uitoefenen als een satellietziekenhuis van het Maasstad Ziekenhuis, Ikazia Ziekenhuis en Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. Zorgverzekeraars CZ en Achmea zijn bereid om financiële afspraken te maken met het Ruwaard zodat het ziekenhuis de transitieperiode kan overbruggen.”

Diverse aangiften tegen Ruwaard

Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis kwam de afgelopen tijd veelvuldig in het nieuws, nadat bekend was geworden dat de sterftecijfers op de verpleegafdeling cardiologie in 2010 hoger lagen dan gemiddeld. Mogelijk maakten cardiologen fouten. Inmiddels zijn verschillende aangiften over het ziekenhuis gedaan.

Dinsdag meldde televisieprogramma Nieuwsuur op basis van een vertrouwelijk onderzoeksrapport dat bij het ziekenhuis niet alleen op de afdeling cardiologie, maar ook op andere afdelingen patiënten mogelijk onnodig zijn gestorven. Minstens zes sterfgevallen zouden niet zijn overleden op de afdeling cardiologie, maar op de longafdeling, de intensive care of interne geneeskunde. Volgens het ziekenhuis waren dit geen nieuwe feiten.

In de eerste drie maanden van volgend jaar gaan de partijen bepalen hoe de nieuwe samenwerking er precies uit moet gaan zien. Het ziekenhuis vervult naar eigen zeggen een belangrijke zorgfunctie voor de bewoners in de regio van Voorne en Putten.

    • Jules Seegers