Eigenaar Amsterdamse beurs overgenomen

AMSTERDAM - De AEX-index noteert na opening van de beurs een kleine winst. Andere Europese beurzen begonnen met verliezen, na de mislukte EU-top over de begroting. ANP EVERT ELZINGA Beursplein 5 in Amsterdam. Foto ANP / Evert Elzinga

De Amerikaans-Europese beursgigant NYSE Euronext, eigenaar van de beurs in Amsterdam, wordt voor 8,2 miljard dollar overgenomen door energie- en grondstoffenbeurs IntercontinentalExchange (ICE). Dat meldt ICE zojuist.

Econoom en journalist Mathijs Bouman over de geschiedenis van de Amsterdamse beurs:

Twitter avatar mathijsbouman Mathijs Bouman Amsterdamse beurs werd Amsterdam Exchange (in 1997), werd Euronext (2000), werd NYSE Euronext (2007), wordt ICE NYSE Euronext (2013)?

NYSE Euronext is de wereldwijde combinatie van een aantal grote Europese effectenbeurzen (onder meer Amsterdam, Brussel en Parijs) en de New York Stock Exchange, een fusie die in 2007 ontstond. Het huidige concern opereert in meer dan 55 landen, er werken bijna 30.000 mensen. De wereldwijde omzet bedroeg in 2011 omgerekend 3,5 miljard euro en de netto winst ruim 475 miljoen.

Vorig jaar nog brachten de Amerikaanse beursbedrijven Nasdaq en ICE een vijandige overnamebod uit op NYSE Euronext. Dit bod werd later geblokkeerd door de Amerikaanse mededingingsautoriteiten.

    • Marije Willems