Het dorpje dat gespaard blijft

Bugarach is het Pyreneeën-dorpje dat morgen volgens profetieën gespaard blijft. Het heeft 110 permanente inwoners en vanaf vandaag 250 speciaal geaccrediteerde journalisten. „Logisch toch”, schreef een Franse commentator gisteren. „Om het eind van de wereld te volgen (dat zich niet zal voltrekken) ga je naar de enige plek waar het zich niet zal voltrekken.”

Het is de schuld van het dorp zelf, meer precies van burgemeester Jean-Pierre Delord. Die meldde twee jaar geleden in een raadsvergadering dat hij had gelezen dat het dorp een toevluchtsoord voor armageddonvluchtelingen zou worden. Moest de gemeente zich voorbereiden? Persbureau AFP pikte de vraag op. ‘Doomsday Destination’, knalde CNN.

De ‘Pic du Bugarach’, de eigenaardig gevormde berg bij het dorp die vele complottheorieën heeft voortgebracht, is vanaf vannacht door de gendarmerie afgesloten. Tientallen agenten moeten de toeloop in goede banen leiden. Er zijn volgens Le Figaro zelfs speleologen ingezet om het gangenstelsel onder de berg in kaart te brengen, teneinde verdwaalde zonderlingen te kunnen opvegen.

Maar uit niets blijkt dat complotdenkers daadwerkelijk op Bugarach afkomen. In de dunbevolkte regio doen meer verhalen de ronde. Even verderop ligt Rennes-le-Château, waar vele schrijvers, onder wie Dan Brown (De Da Vinci Code), op zoek zijn geweest naar de Heilige Graal.

Miviludes, de Franse overheidsdienst die zich bezighoudt met „strijd tegen sektarische uitwassen” , neemt de zaak niettemin serieus. Als kwetsbare mensen het eind van de wereld verwachten en het gebeurt niet, zei het hoofd van de dienst in de Britse krant The Guardian , dan kan dat tot „psychologische inzinkingen” leiden. De verslaggevers ter plaatse zijn gewaarschuwd.

    • Peter Vermaas