Geen nota voor kosten na oproep voor feest

De gemeente Hoorn gaat de 30.000 euro aan kosten die zijn gemaakt na een oproep tot een project X-feest niet verhalen op een 16-jarige jongen. Volgens advocaten van de gemeente is de kans om een rechtszaak te winnen te klein.

De jongen stuurde twee dagen na de project X-rellen in Haren een tweet waarin hij opriep tot een project X-feest in Hoorn. Er kwam uiteindelijk geen feest in Hoorn, maar er werd wel meer politie ingezet om ongeregeldheden te voorkomen. De operatie kostte de gemeente 30.000 euro.

Burgemeester Onno van Veldhuizen van Hoorn vindt dat er een regeling moet komen waardoor gemeenten „bij misbruik van maatschappelijke middelen” de kosten kunnen verhalen. „Mensen mogen ook geen valse bommelding doen of voor de grap 112 bellen. Waarom zou dit geval anders zijn? Het kost de samenleving veel geld. Bovendien kan er niet tegelijkertijd uitgerukt worden voor andere belangrijke dingen.”

Van Veldhuizen (D66) heeft een brief gestuurd naar minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) waarin hij pleit voor nieuwe wetgeving. Maar het ministerie van Veiligheid en Justitie vindt dat de gemeente de kwestie eerst moet voorleggen aan de rechter, zodat duidelijk wordt of de schade te verhalen is.

De jongen uit Hoorn heeft spijt van zijn oproep en is enorm geschrokken van de gevolgen van zijn tweet. Hij geeft daarom vrijwillig voorlichting op scholen in Hoorn.