Gedichten in één woord

Wordt het Remspoorwegovergang, Perestrooikaas, Desalnietteminderwaardigheidscomplex of net als vorig jaar de Chili con carnavalsvereniging?

De verkiezing voor het favoriete eenwoordgedicht is weer geopend. Tot en met 30 december kan op eenwoordpoeet.nl worden gestemd op bestaande en nieuwe zogeheten ‘eenwoordgedichten’. Ofwel: woordgrapjes.

De Nijmeegse schrijver Willem Claassen is jurylid bij de verkiezing. „De eenwoordpoëet is erg onvoorspelbaar in welke inzendingen van anderen hij wel en niet accepteert voor zijn oeuvre”, zegt Claassen. Zo werd Terreurwilg niet geaccepteerd, maar het verkeerd gespelde Microskoopzondag weer wel. Er zijn verschillende periodes te onderscheiden in het werk van de eenwoordpoëet. Zo overlapt in de derde periode, die duurt van vorig jaar tot nu, het ene woord deels het andere, bijvoorbeeld Broccoliliputter. „Die periode wordt het meest gewaardeerd door fans van de eenwoordpoëet”, vertelt Claassen. Die fase werd voorafgegaan door de bijvoeglijk-naamwoordperiode (Puberpopulair) en de lettertoevoegingsperiode (Schamenleving).

Claassen: „Ik ben benieuwd of Chili con carnavalsvereniging de Bohemian Rapsody van de eenwoordverkiezing wordt. Ik denk dat de nieuwe gedichten Desalnietteminderwaardigheidscomplex en Bruistabletterkundig museum hoge ogen gaan gooien.”

Op 31 december wordt het populairste eenwoordgedicht van 2012 bekend gemaakt op eenwoordpoeet.nl. Claassen: „Dan weten we wat de abdijenkletser van dit jaar is.”

    • Alex van der Hulst