FC Barcelona in rouw om kanker trainer Vilanova

Een dag na het positieve nieuws over contractverlenging van diverse topspelers, onder wie Lionel Messi, kwam FC Barcelona gisteren met het treurige bericht dat hoofdtrainer Tito Vilanova opnieuw onder het mes moet wegens terugkerende kanker. Op internet leeft de Catalaanse bevolking mee met de zieke coach.

Bij Vilanova is een gezwel in de bijoorspeekselklier gevonden, dat vandaag operatief zou worden verwijderd. De 44-jarige trainer moet drie à vier dagen in het ziekenhuis blijven en mist in elk geval het laatste competitieduel voor de jaarwisseling. Vilanova moet begin 2013 ook bestralingen en chemotherapieën ondergaan. Tijdens zijn zes weken durende behandeling kan hij, als er geen bijwerkingen zijn, mogelijk wel blijven werken.

In november 2011 werd bij Vilanova al een tumor in de speekselklier verwijderd. De toenmalige assistent van hoofdcoach Pep Guardiola werd na enkele weken behandeling genezen verklaard en vatte zijn werkzaamheden weer op. Maar bij een routinecontrole werd eerder deze maand het nieuwe gezwel ontdekt.

Vilanova is een half jaar hoofdcoach van Barça, dat onder zijn leiding op weg is naar de 22ste landstitel in de clubhistorie.