Opinie

Dromen van Luilekkerland

None

Vergaat de aarde na vandaag? In elk geval is dit mijn laatste column op deze plek. Ik neem weer meer tijd om fictie te schrijven, en blijf intussen columnist voor nrc.next en De Groene Amsterdammer. In januari treft u hier Arjen van Veelen aan.

Als de wereld dan nog bestaat, maar ik krijg steeds meer hoop. Ik ben op zoek gegaan naar 21 december-believers, maar zelfs die eten de apocalyptische oersoep niet zo heet.

Neem René van Diest, consultant in Lisse, de man achter de site 21december2012.nl. Hierop vertelt hij hoe hij zeven jaar geleden dromen met „zulke mooie beelden” kreeg over 2012.

Als ik hem bel, stelt hij me meteen gerust. „Mensen moeten elkaar niet bang maken. De aarde vergaat niet, maar de wereld zoals wij die kennen houdt op te bestaan. Van een materialistische kijk gaan we naar een intuïtieve. De aarde vergáát dan niet, maar we gaan haar anders zien. Vanuit de vijfde dimensie. Dat gaat niet in één keer, maar geleidelijk. Net zoals je niet in één keer in een koud bad springt. Er komen steeds meer energieverhogingen.”

Op 7 december twitterde Van Diest: „Er is momenteel een verhoging van energie. Het kan dus zijn dat je je moe voelt en veel rust nodig hebt. Drink ook veel water.”

Zulke praktische adviezen geeft hij ook in het ‘rapport’ dat op zijn site is te downloaden. Het beste kun je je voorbereiden door te ontspannen, alleen nog maar te doen wat je eigenlijk wilt, te mediteren, en ook: „kijk zo min mogelijk het nieuws (negatieve energie)”.

„Op 21 december zal een grote groep mensen al vanuit die andere dimensie gaan zien en voelen. Die gaan zich herinneren waar ze vandaan komen. Ik zit zelf ook al veel meer vanuit m’n hart en een ander bewustzijn.”

We praten over de toekomst van de aarde, de noodzaak tot schone energie, over de consumptiemaatschappij en de kredietcrisis. Van Diest lijkt me iemand met de beste bedoelingen, maar zijn toekomstvisioenen lijken me op z’n zachtst gezegd wat naïef en utopisch. Niemand hoeft binnenkort meer te werken. Er zal geen agressie meer zijn, alleen maar liefde. Geen ziekten, en een vreugdevol bestaan voor iedereen. „Gaaf hè?”, schrijft hij in het rapport. En: „Ik kan je vast verklappen dat de nieuwe wereld eruit gaat zien alsof we de rest van ons leven op vakantie zijn.”

Dromen van Luilekkerland is even oud als apocalyptisch eindtijddenken.

Wat gaat hij zelf doen op de grote dag? „Ik ga drie dagen lekker naar Centerparcs met mijn gezin. Vrijdag tot en met zondag. Mediteren. Bewust zitten, op de bank, bij een haardvuur, letten op mijn ademhaling. Dan voel je de veranderingen.”

Christiaan Weijts schrijft op deze plek een wisselcolumn met Margriet Oostveen.