Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Dijsselbloem: door meevaller telecom begrotingstekort onder 3 procent

Den Haag - Minister vab Financien Jeroen Deijsselbloem in de plenaire zaal van de TK om tekst en uitleg te geven over de CPB cijfers die gister bekend werden. foto: ANP/Evert-Jan Daniels
Den Haag - Minister vab Financien Jeroen Deijsselbloem in de plenaire zaal van de TK om tekst en uitleg te geven over de CPB cijfers die gister bekend werden. foto: ANP/Evert-Jan Daniels Dijsselbloem: door meevaller telecom komt het begrotingstekort onder de 3 procent uit. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

De opbrengst van de frequentieveiling, 3,8 miljard euro, komt ten goede aan het begrotingstekort. Daardoor komt het tekort in 2013 uit op 2,7 procent, onder de Brusselse norm van 3 procent, in plaats van 3,3 procent zoals verwacht. Dat zei minister Dijsselbloem van Financiën zojuist in de Tweede Kamer.

Volgens NRC-politiek redacteur Erik van der Walle is dat opmerkelijk:

Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle CPB stelde gisteren nog dat ‘incidentele inkomsten’ (veiling) in tekortprocedure worden gecorrigeerd op emu-saldo. Volgens minister dus niet

‘Meevaller geeft het kabinet extra lucht’

Van der Walle:

De meevaller van 3,8 miljard euro geeft het kabinet extra lucht voordat het over nieuwe bezuinigingen beslist. Consequentie is dat de roep om al direct iets voor 2013 te doen, zal verstommen.

Volgens de begrotingsregels moet een meevaller worden gebruikt om de staatsschuld af te lossen. Daar staat tegenover dat tegenvallers, bijvoorbeeld door lagere belastinginkomsten, niet direct hoeven te worden gecompenseerd door extra bezuinigingen. Uitzondering hierop is het moment dat het tekort boven het Europese maximum van 3 procent uitkomt.

‘Lijkt erop dat we uit de brand zijn’

Oppositiepartijen concludeerden dat met dit ‘kerstcadeau’ een discussie over aanvullende bezuinigingen waarschijnlijk van de baan is. Het Centraal Planbureau (CPB) kwam gisteren nog met cijfers waaruit blijkt dat het tekort oploopt tot 3,3 procent.

“Het lijkt erop dat het kabinet door de meevaller voor 2013 uit de brand zal zijn”, concludeerde Eddy van Hijum (CDA). Het telt mee voor een probleem waarvan nog niet zeker was dat het zou ontstaan, zei Dijsselbloem.

Besluit over eventuele bezuinigingen in voorjaar

Niettemin wilde Dijsselbloem opnieuw niet vooruitlopen op mogelijke extra bezuinigingen. Het besluit daarover wordt pas in het voorjaar genomen, op basis van de meest actuele CPB-cijfers. Tijdens het debat lieten de coalitiepartijen weten dat zij zich aan de drieprocentnorm willen houden. Dijsselbloem zei dat ook voor hem die norm de ‘vangrail’ is.

Vorige week sprak De Nederlandsche Bank de verwachting uit dat het tekort volgend jaar op 3,5 procent uitkomt. Door de meevaller zou dat 2,9 procent worden.