De zuil van Weekers: nu is bekend welk 'potje' is gebruikt

Weekers heeft premier Rutte dit weekend op de hoogte gesteld.

De reclamezuil die de Roermondse ex-wethouder Jos van Rey voor staatssecretaris Frans Weekers (Financiën, VVD) heeft geregeld tijdens de verkiezingscampagne in september, heeft Jos van Rey betaald uit „een potje dat hij nog over had van eerdere campagnes”. Dat zegt campagneleider van de VVD Weert, Ben Bremmers.

Bekend is dat Van Rey zijn campagnes liet betalen door zakenrelaties, onder wie projectontwikkelaar Piet van Pol. Van Rey wordt ervan verdacht smeergeld te hebben aangenomen van Van Pol.

Weekers heeft afgelopen weekend premier Rutte op de hoogte gebracht van het potje van Van Rey.

Dat Van Rey de kosten voor Weekers uit een campagnepotje betaalde, is een nieuw gegeven. Weekers en Van Rey zeiden tot nu toe dat het ging om betalingen afkomstig van Van Rey zelf.

Volgens Bremmers weten Weekers en hij niet van wie het geld in het potje afkomstig was. „Als daar iets niet pluis mee is, dan is dat niet onze verantwoordelijkheid, maar van degenen die dit potje beheren. Wij hebben te goeder trouw gehandeld.”

De campagneleider heeft de staatssecretaris afgelopen weekend over het potje verteld: „Weekers heeft het verhaal meteen tegen premier Rutte verteld. Voor Frans was het feit, dat het geld voor de reclamezuil uit een potje van Van Rey kwam, dat niet gebruikt was tijdens een eerdere campagne, nieuw. Daarom heeft hij hier meteen Rutte van in kennis gesteld.”

Bremmers heeft meegewerkt aan het feitenrelaas dat Weekers aan de Kamer heeft toegezegd. Dat beschrijft de gang van zaken rond de betaling van de reclamezuil, alsmede de bemoeienis van Weekers met dossiers die met Van Rey en Roermond van doen hebben. De Kamerleden willen opheldering over de betaling en over een mogelijk verband tussen de gift en de dossiers.

Weekers verklaarde gisteren dat hij Van Rey slechts het telefoonnummer van de campagnecoördinator van de VVD Weert gegeven had. Die had de zaak rond de financiering van de reclamezuil verder afgehandeld, aldus Weekers. Campagneleider Bremmers zegt nu dat hij door Van Rey enkel gevraagd is om een geschikte foto voor de billboard. Verdere betrokkenheid van de VVD-afdeling was er niet. Bremmers: „Niemand van de VVD Weert, ik of Frans Weekers heeft ooit een offerte of factuur gezien.”

    • Joep Dohmen
    • Kees Versteegh