Chrystus is koning in Swiebodzin

Het grootste Jezusbeeld ter wereld moet welvaart brengen in een dorpje in het westen van Polen. Het loopt niet echt storm.

Poland, Świebodzin, 12/14/2012, Statue of Jesus Christ in Świebodzin, Poland. The figure is 33 metres tall, the crown is 3 metres tall and along with its mound, it reaches 52.5 metres overall. The project was conceived and led by Sylwester Zawadzki, a retired Polish priest. It is the tallest statue of Jesus in the world. For a Story by Frank Vermeulen. © Gordon Welters phone +49-170-8346683 e-mail: mail@gordonwelters.com http://www.gordonwelters.com www.GordonWelters.com

Het grootste standbeeld ter wereld van Jezus Christus staat op een akker, net buiten het stadje Swiebodzin, in het westen van Polen. Het voorbeeld, de Christus de Verlosser in het Braziliaanse Rio de Janeiro, staat sinds 1931 spectaculair op de 710 meter hoge Corcovado aan de baai zeereizigers uit de hele wereld op te vangen. Hier opent Christus uitnodigend zijn armen in de richting van een supermarkt en de E30 tussen Berlijn en Warschau.

De Poolse Christus is gebouwd door de Sylwester Zawadski (80), een niet onomstreden lokale priester. Of eigenlijk door het bouwbedrijf van broer Jan. De Zawadski’s hebben een beetje met de lengte gesmokkeld: de Christo Redentor van Rio meet 38 meter, de Chrystus Król van Swiebodzin dankt zijn ruim 39 meter, aan de vergulde kroon van 3,4 meter.

Twee jaar geleden werd met een hijskraan de kop op de romp geplaatst en was het beeld af. Maar het Jezus-park dat hier moet verrijzen, is nog niet klaar. De boompjes langs de oprijlaan zijn niet hoger dan anderhalve meter. Een gasthuis voor pelgrims staat in de steigers. En de houten keet die dienst doet als restaurant, is dicht.

Een overjarig model Renault komt de lange oprijlaan opgehobbeld. Vijf oudere Polen, twee mannen, drie vrouwen zijn helemaal uit Gdansk gekomen om het standbeeld te zien. Omdat het matig vriest trekken ze truien en jassen aan voordat ze met hun mobiele telefoons foto’s maken van het wereldwonder. Een paar minuten later zijn ze al weer weg. Zo gaat het steeds. Veel tijd voor bezinning nemen de hedendaagse pelgrims niet. Wel af en toe een slok, getuige een lege wodkafles in de sneeuw.

Christus staat op een kunstmatig opgeworpen zestien meter hoge heuvel. Een cyclisch pad afgezet met reliëfs van de kruisweg voert omhoog naar de sokkel. Van dichtbij is goed te zien dat het beeld bestaat uit purschuim, polyester, staal en lichtbeton. Het beeld zou in totaal 360 ton wegen, een lichtgewicht vergeleken met het Braziliaanse voorbeeld dat meer dan 1.100 ton zwaar is. Eerdere bezoekers hebben een gat gepulkt in het schuim. Het beeld staat hier niet voor de eeuwigheid.

Een halve kilometer verderop is de kerk te zien die Zawadski eerder liet bouwen. Hij woont zelf in een soort barak achter de kerk, naast de pastorie. In de tuin nog meer beelden: de Poolse paus Karol Wojtyla in brons, nog een Jezus en in een prieel, Maria.

Zawadski is een beetje overrompeld door het bezoek, zijn witte boordje hangt aan een kant los. Het is al weer twaalf jaar geleden dat hij de roeping ontving om een groot standbeeld voor Christus op te richten. Een plan dat niet werd gesteund door de katholieke kerk. De lokale autoriteiten legden de bouw in 2008 stil toen bleek dat het beeld bijna twee keer zo hoog werd als oorspronkelijk gepland. Er waren twijfels aan de stabiliteit van het gevaarte. Kan Zawadski bevestigen dat een bouwinspecteur een baksteen door de voorruit van zijn auto kreeg? Tijdens de bouw is de kop van Christus onbeschadigd gebleven bij een val. Een wonder, volgens sommigen. Maar kan de priester bevestigen dat bij dat ongeluk de voet van een van de arbeiders is verbrijzeld? En dat hij gedetineerden heeft laten werken aan het project? Volgens schattingen heeft het beeld een miljoen euro gekost. Kan hij dat bevestigen?

Zawadski zegt wat hij tegen alle journalisten heeft gezegd, dat hij niet weet waar al het geld vandaan gekomen is. Maar de 7.000 vierkante meter land waar het Jezus-park moet worden gebouwd is zijn persoonlijk bezit. En heeft het standbeeld hem gebracht waarop hij had gehoopt?

Ja, zegt Zawadski, „Duizenden toeristen. Uit China, Korea, Afrika, Zuid-Amerika, uit de hele wereld.” Kan hij wat specifieker zijn? „Een miljoen toeristen”, zegt hij dan. Een miljoen? „In twee jaar.” Zo, en nu moet het bezoek gaan. Hij schudt handen. Vrolijk Kerstfeest, meneer Zawadski. Zijn gezicht klaart op. „Ja, u ook, zalig Kerstfeest.”

Buiten rennen vier jongens en meisjes door de sneeuw richting Christus. Ze maken foto’s van elkaar met de armen wijd, net als het beeld.

    • Frank Vermeulen