Britse justitie versoepelt smaadwet voor sociale media

In het Verenigd Koninkrijk wordt het moeilijker om een rechtszaak aan te spannen tegen mensen die kwetsende berichten versturen via sociale media. Het Britse Openbaar Ministerie (OM) heeft daar gisteren richtlijnen voor opgesteld. Dit soort rechtszaken komt steeds vaker voor en dat zit het OM dwars.

Hoofdaanklager Keir Starmer stelt in de Britse krant The Guardian dat de vrijheid van meningsuiting in gevaar komt als te veel mensen zomaar worden aangeklaagd omdat ze iemand beledigd hebben. „Als een kwetsend bericht snel wordt weggehaald en de afzender toont berouw, dan is het niet gepast om diegene te vervolgen.”

Voortaan kun je volgens de nieuwe voorschriften in het Verenigd Koninkrijk alleen vervolgd worden als er een geloofwaardige dreiging van je bericht uit gaat, als je je specifiek op een individu richt, of als je een gerechtelijk bevel schendt. In die gevallen zal het OM „robuust” optreden. Voor tweets of Facebook-posts die slechts „erg kwetsend, onfatsoenlijk, onzedelijk of onwaar” zijn, ligt de lat voor vervolging veel hoger, zo staat in de richtlijnen. „In veel gevallen zal blijken dat vervolging niet in het algemeen belang is.” De context waarin eventueel beledigende uitspraken worden gedaan, moet zwaarder gaan meewegen.

De richtlijnen zijn tijdelijk; de komende drie maanden kunnen ze nog veranderen.

In anderhalf jaar tijd zijn er zestig rechtszaken aangespannen waarbij mensen werden beschuldigd van belediging via Twitter of Facebook. Britse mensenrechtenactivisten klaagden al langere tijd dat de overheid te hard was voor mensen die onvoorzichtig met sociale media omgaan. Berucht in het Verenigd Koninkrijk is een twee jaar lang slepende rechtszaak tegen een man die op Twitter grapte dat hij een vliegveld zou opblazen. Hij werd in hoger beroep vrijgesproken.

In Nederland bestaan zulke richtlijnen niet. Een woordvoerder van het Nederlandse OM laat weten dat dat waarschijnlijk ook niet nodig is.