Amerikaanse veiligheidschef treedt af na Benghazi-rapport

Het Amerikaanse consulaat in Benghazi staat in brand, na protesten van gewapende betogers. Foto Reuters / Esam Al-Fetori

Eric Boswell, het hoofd van de Amerikaase diplomatieke veiligheidsdienst, is vannacht afgetreden. Boswell deed dat naar aanleiding van het kritische rapport over de aanslag op het Amerikaanse ministerie in Benghazi. Dat meldt Reuters. Ook zijn er drie functionarissen op non-actief gesteld.

Bij de aanslag van in september dit jaar kwamen de Amerikaanse ambassadeur in Libië en drie anderen om het leven. Gisteren concludeerde een onafhankelijke commissie dat het Amerikaanse ministerie ‘systematisch heeft gefaald’ bij het beveiligen van hun diplomaten in Benghazi.

Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft het ontslag van Boswell geaccepteerd.

De aanslag speelt sinds september een grote rol in de Amerikaanse politiek. Het kamp van Obama verklaarde aanvankelijk dat het een resultaat was van uit de hand gelopen protest tegen de anti-moslimfilm Innocence of Muslims. Romney viel hem meerdere keren aan op het feit dat hij het woord ‘terrorisme’ in de nasleep niet in de mond nam, terwijl daar wel reden voor was. Onlangs zag Susan Rice af van opvolging van Hillary Clinton als minister van Buitenlandse Zaken, omdat ook zij die Democratische boodschap naar buiten had gebracht en bang was dat haar eventuele benoeming eronder zou lijden.

    • Lex Boon