Ajax bereikt eenvoudig kwartfinale na bekerduel tegen Groningen

GRONINGEN - Viktor Fischer van Ajax (R) in duel met Johan Kappelhof (L). Ajax speelt in de beker in de Euroborg tegen FC Groningen. Viktor Fischer van Ajax (R) in duel met Johan Kappelhof tijdens het bekerduel in de Euroborg. Foto ANP

Ajax heeft zich vanavond eenvoudig geplaatst voor de kwartfinale van de KNVB-beker. De ploeg van trainer Frank de Boer won met 3-0 bij FC Groningen.

Siem de Jong opende de score. Via Christian Eriksen en Viktor Fischer namen de bezoekers kort na de pauze afstand. Door de zege is Ajax na de winterstop nog op drie fronten actief.

Ajax voerde voor rust de boventoon in de Euroborg. De Amsterdammers, die bijna niet in de problemen kwamen, hadden het meeste balbezit en waren na zeven minuten via Derk Boerrigter dicht bij de openingstreffer. De vleugelaanvaller zette Kees Kwakman simpel op het verkeerde been, maar stuitte op doelman Luciano.

De Jong scoort na 25 minuten

Na 25 minuten was het wel raak. Siem de Jong liet zich uit de spits zakken en schoot vervolgens knap raak via de binnenkant van de paal. Niet veel later waren de bezoekers opnieuw gevaarlijk via Viktor Fischer, die de bal na een individuele actie net naast het doel zag verdwijnen.

De Groningers, die voor de wedstrijd nog de nodige strijd hadden aangekondigd, konden op een paar kansjes in de openingsfase na geen vuist maken. Trainer Robert Maaskant trachtte het tij in de rust te keren met het inbrengen van aanvallers Henk Bos en Mitchell Schet, maar Ajax gooide het duel al vrij snel op slot.

Christian Eriksen tekende vier minuten na de thee op schitterende wijze voor de 2-0. De Deen werd op eveneens fraaie wijze vrijgespeeld door landgenoot Lasse Schöne en nam de bal succesvol op zijn slof. Ruim tien minuten later werkte Fischer zijn naam op het scorebord na een voorzet van Boerrigter.

Ajax kwam ook daarna niet in de problemen. Eriksen en Lukoki lieten na Groningen verder pijn te doen, terwijl de thuisploeg niet verder kwam dan wat kansjes voor Género Zeefuik en Michael de Leeuw. Daardoor is Ajax in het nieuwe jaar naast de Eredivisie en Europa League ook nog actief in het bekertoernooi.

De voetbalverslagen worden verzorg door persbureau Novum.

    • Annemarie Coevert