Agenda Muziek

Jazz Orchestra of the Concertgebouw FOTO: Ronald Knapp
Jazz Orchestra of the Concertgebouw FOTO: Ronald Knapp

Winterdromen

Winterdromen is de titel die Pjotr Iljitsj Tsjaikovski aan zijn Eerste symfonie meegaf. Van het vederlicht dansende openingsdeel tot en met de uitbundige finale heeft dit werk een tintelende frisheid. De uitvoering is van het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van Andrey Boreyko

en Arno Bornkamp op saxofoon.

21 t/m 23 december. De Doelen, Rotterdam. www.rpho.nl

Serious Request

Afgelopen juni ging 3FM DJ Giel Beelen op zoek naar de beste singer-songwriter van Nederland in het gelijknamige programma. Winnaar Douwe Bob en vier andere finalisten geven aanstaande zondag een optreden ten behoeve van Serious Request 2012, dat dit jaar geld ophaalt om wereldwijd babysterfte aan te pakken.

23 december, 20 uur. 013,Tilburg. www.013.nl

Jungle by night

Amsterdamse scholieren en studenten spelen funky jarenzeventigexotica met de groove van Afrikaanse percussie en drums. De band beweegt zich los van voorspelbare afrobeatimitaties.

21 december, Den Haag & 22 december, Zwolle. www.junglebynight.com

Ruben Hein met orkest

Zanger en pianist Ruben Hein scoorde hits met het aanstekelijk liedje Elephants en het album Loose Fit. 27 december is hij gastsolist van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw.27 december, 20.30 uur. Bimhuis, Amsterdam. www.jazzorchestra.nl

Weihnachts-Oratorium

In het Weihnachtsoratorium verklankt Bach in zes delen het kerstverhaal zoals dat wordt beschreven in de evangeliën van Matteüs en Lucas. De uitvoering door het Combattimento Consort Amsterdam is inmiddels een terugkerende kersttraditie geworden.

t/m 23 december op div. locaties. www.weihnachtsoratorium.com

Ellen ten Damme

Ellen ten Damme sluit op 24 december in Paradiso haar Spitz!-tour af. Ze creëert met behulp van visuele effecten, haar band, dansers van Scapino Ballet Rotterdam en een levende kerststal een bijzondere avond. De choreografieën van artistiek leider van Scapino Ed Wubbe zijn een mooie aanvulling op de liedjes van Ten Dammes cd Durf Jij? en Het Regende Zon.

24 december, 20.30 uur. Paradiso, Amsterdam. www.paradiso.nl