Agenda Internationaal

Inventing Abstraction

De tentoonstelling Inventing Abstraction, 1910-1925 in het MoMA in New York gaat over de eerste abstracte werken die aan het begin van de twintigste eeuw opdoken in Europese steden. Met meer dan 400 schilderijen, boeken, beelden en films van onder meer Vasily Kandinsky, Francis Picabia en Robert Delaunay.

t/m 15 april. MoMA, New York. www.moma.org

La Traviata

De opera La Traviata van Giuseppe Verdi gaat over de tragische geschiedenis van Violetta en Alfredo. Terwijl Violetta wordt verteerd door tuberculose, verzetten andere krachten, zoals de moraal, de heersende normen en vooroordelen zich tegen hun hartstochtelijke liefde. Regisseur Andrea Breth brengt een donkere visie op de hartverscheurende lijdensweg van een vrouw die tot haar laatste adem rotsvast in het wonder van de menselijke hartstochten blijft geloven. Onder muzikale leiding van Ádám Fischer.

t/m 31 december. De Munt, Brussel. www.demunt.be

Mattias Faldbakken

In Wiels, het centrum voor hedendaagse kunst van Brussel, is een solotentoonstelling te zien van de Noorse kunstenaar Mattias Faldbakken. Faldbakken staat bekend om zijn radicale, provocerende aanvallen op bestaande traditionele structuren en waardesystemen. Met deze tentoonstelling drijft hij de symptomen van een vervreemde en egocentrische maatschappij op de spits.

t/m 3 maart in Wiels, Vorst. www.wiels.org

Mariko Mori

In de Burlington Gardens in Londen is tentoonstelling Re-birth te zien van de Japanse kunstenares Mariko Mori. Zowel in haar fotografie, tekeningen, geluidskunst en installaties komen de thema’s ‘wedergeboorte’ en ‘levenscyclus’ terug. Ze vermengt daarvoor traditionele religies met moderne technologie. De expositie toont Mori’s belangrijkste werk van de laatste elf jaar.

t/m 17 febr in Burlington Gardens Londen. www.royalacademy.org.uk

Wolfgang Tillmans

In het Moderna Museet in Stockholm is een grootschalige tentoonstelling te zien van het werk van de Duitse fotograaf Wolfgang Tillmans. Tillmans won in 2000 als eerste niet-Britse kunstenaar – én als eerste fotograaf – de prestigieuze Turner Prize. De onderwerpen van zijn foto’s variëren van de Duitse kraak- en homobeweging, zijn persoonlijk leven en moderne landschappen tot astronomie en het nachtleven.

t/m 20 januari. Moderna museet in Stockholm, Zweden. www.modernamuseet.se