Agenda Diversen

Droste effect

De tentoonstelling Droste effect in de Nieuwe Vide in Haarlem toont werk van acht kunstenaars die alle ambigue beelden realiseren. Te zien zijn vreemde perspectiefwerkingen met één en hetzelfde onderwerp dat op meerdere manieren wordt weergegeven en subtiele veranderingen in ogenschijnlijke herhalingen. Vanavond gaat Nieuwe Vide-directeur Jaring Dürst Britt in gesprek met twee van de deelnemende kunstenaars: Puck Verkade en Mark van Overeem.

20 december, 20 uur. Nieuwe Vide, Haarlem. www.nieuwevide.nl

Crisscrossing

Voor de derde keer is er tussen Kerst en Nieuwjaar videokunst te zien op de karakteristieke voorgevel van het Besiendershuis aan de Waalkade in Nijmegen. Dit jaar heeft AIR Besiendershuis de in Nijmegen geboren kunstenaar Mirjam Kuitenbrouwer uitgenodigd om speciaal voor deze gelegenheid een werk te realiseren. Het videokunstwerk Crisscrossing is geïnspireerd op het ritme van het grote aantal luiken in de gevel van het Besiendershuis.

23 t/m 30 december. Waalkade, Nijmegen. www.airbesiendershuis.nl

Joël Bons

Op 21 december zou de wereld vergaan. Joël Bons – componist en artistiek leider van het Nieuw Ensemble – verbouwt het Muziekgebouw aan ’t IJ en Vredenburg tot Ark en nodigt iedereen uit om te komen overleven. Speciaal uit Taiwan komt het Little Giant Chinese Chamber Orchestra over om Joël Bons’ nieuwste werk Green Dragon voor Chinese instrumenten uit te voeren. Daarnaast zijn er bijdragen van schrijver Herman Koch en filmer Mario Steenbergen. Voorafgaand aan het concert wordt Imagine Utopia voor het eerst vertoond, een documentaire over het Atlas Ensemble en de Atlas Academy van Scheffer, Caio Amon en Lucas van Woerkum.

21 december, 19.15 uur. Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam. 22 december,19 uur. Vredenburg, Utrecht. www.nieuw-ensemble.nl

Lichtfestival

De eerste editie van het Amsterdam Light Festival is een eclectische mix van wandeltochten langs bombastisch versierde Amsterdamse kerstgevels, vrolijk verlichte boottochten en een lichtkunstroute van het Waterlooplein naar het Nemo. Er werd bij de selectie geen onderscheid gemaakt tussen kunstenaars, designers of ingenieurs. Op de route staan verschillende werken die moderne technieken verrassend combineren met aandacht voor de locatie en stad waar ze zich bevinden.

t/m 20 januari. Amsterdam. www.amsterdamlightfestival.com