A'dam wil extra toezicht op school

Het college van B en W van Amsterdam wil extra toezicht op het Huygenscollege. Buurtbewoners hebben geklaagd over ernstige overlast – intimidatie en fysiek geweld – door leerlingen van de school in Amsterdam-West. Wethouder Pieter Hilhorst (onderwijs) heeft de schoolleiding voorgesteld een zogeheten schoolveiligheidsteam, bestaande uit politie, leerplicht- en welzijnsambtenaren, in te zetten op de school. Later vandaag zou hierover spoedoverleg plaatsvinden.

De leiding aarzelt over de inzet van politie in school, zegt een woordvoerder van de vmbo-school. „Formeel zijn we niet verantwoordelijk voor wat onze leerlingen buiten school doen, maar we voelen ons natuurlijk wél verantwoordelijk. Daarom overleggen we met gemeente, politie en met enkele buurtbewoners.”

Een van die buurtbewoners, die anoniem wil blijven, heeft 110 handtekeningen verzameld nadat zijn vriendin, de buurvrouw en haar dochter vorige week donderdag werden aangevallen door meisjes van de school. De meisjes waren volgens hem van Marokkaanse afkomst.

Het Huygenscollege kwam eerder deze maand in het nieuws. In elk geval twee verdachten van de mishandeling van een grensrechter, die daarna overleed, zitten op deze school. Medescholieren twitterden in stoere taal dat hun vrienden moesten worden vrijgelaten. De school schorste daarop enkele leerlingen.