Zuid-Korea krijgt eerste vrouwelijke president

South Korea's presidential candidate Park Geun-hye waves to her supporters as she leaves from the headquarters of the ruling Saenuri party in Seoul, December 19, 2012. The daughter of a former military ruler took a commanding lead in South Korea's presidential election on Wednesday, putting her on track to become the country's first woman head of state. REUTERS/Kim Hong-Ji (SOUTH KOREA - Tags: POLITICS ELECTIONS)
South Korea's presidential candidate Park Geun-hye waves to her supporters as she leaves from the headquarters of the ruling Saenuri party in Seoul, December 19, 2012. The daughter of a former military ruler took a commanding lead in South Korea's presidential election on Wednesday, putting her on track to become the country's first woman head of state. REUTERS/Kim Hong-Ji (SOUTH KOREA - Tags: POLITICS ELECTIONS) Park Geun-hye zwaait naar haar aanhangers. Foto Reuters / Kim Hong-Ji

Park Geun-Hye is de eerste vrouwelijke president van Zuid-Korea. De conservatieve zestigjarige Park, dochter van de in 1979 vermoorde dictator Park Chung-hee, won met een klein verschil van de liberale kandidaat Moon Jae-in. Moon heeft zojuist zijn nederlaag erkend.

Het partijkantoor feliciteerde Park met haar overwinning. In een reactie zegt Park dat deze overwinning belangrijk is voor economisch herstel van het land. Ook zegt ze open te staan voor een dialoog met Noord-Korea, als Pyongyang goede wil toont door zijn atoomprogramma te ontmantelen.

Nadat de stembureaus sloten, konden de exit polls nog geen duidelijke winnaar aanwijzen omdat de percentages te dicht bij elkaar lagen. Ook in de peilingen in aanloop naar de verkiezingsdag lagen Park en Moon steeds dicht bij elkaar, hoewel Park wel steeds een kleine voorsprong koesterde.

Beide kandidaten beloofden in hun campagne om een andere weg in te slaan dan de huidige president, Lee Myung-bak, ook al is Park van dezelfde Saenuri-partij als hij. Park en Moon vinden allebei dat het land toenadering met Noord-Korea moet zoeken, terwijl Lee een harder standpunt tegenover de buurman voorstond. Veel Zuid-Koreanen zijn van mening dat de spanningen tussen Noord en Zuid er mede voor gezorgd hebben dat Pyongyang nu controversiële testen met langeafstandsraketten doet.

‘Park en Moon lood om oud ijzer’

NRC-redacteur Floris van Straaten schreef onlangs over de kandidaten:

Veel kiezers beschouwen Park en Moon als lood om oud ijzer, omdat ze voortkomen uit de gevestigde partijen die zich dikwijls aan corrupte praktijken bezondigen. Liever zouden ze hun stem hebben gegeven aan de onafhankelijke Ahn. Ahn hielp vorig jaar de burgemeestersverkiezingen van Seoul beslissen met zijn steun voor de onafhankelijke kandidaat. De Zuid-Koreaanse president heeft veel macht maar mag zich na een termijn van vijf jaar niet opnieuw verkiesbaar stellen.

Park heeft veel aanhangers onder de oudere bevolking, die met weemoed terugkijken naar wat haar vader tijdens de achttien jaar dat hij aan de macht was voor de economie van het land betekende. Ze wil de partij, die geassocieerd wordt met grote bedrijven en de gevestigde orde, een andere weg in laten slaan. Saenuri moet zich volgens Park inzetten voor de hervormingen die het land volgens veel Zuid-Koreanen hard nodig heeft.

‘Park wordt achtervolgd door omstreden erfenis van haar vader’

Van Straaten:

De ongehuwde Park wordt achtervolgd door de omstreden erfenis van haar vader. De generaal wordt door velen beschouwd als de grondlegger van de huidige Koreaanse welvaart maar hij was ook de man die tegenstanders zonder pardon naar de gevangenis zond. Pas na lang aarzelen heeft Park zich in september gedistantieerd van haar vaders mensenrechtenschendingen.

De opkomst bij de verkiezingen van vandaag was hoger dan bij vorige verkiezingen; een uur voor het sluiten van de stembureaus lag het percentage op 70,1 procent, schrijft Reuters.