Weer een vastgoedbedrijf failliet: TCN

Rudy Stroink was een van de meest uitgesproken vastgoedondernemers. Nu is ook zijn bedrijf TCN failliet gegaan.

Pappen en nathouden om de crisis door te komen. Dat was het plan van vastgoedbedrijf TCN. Maar de banken wilden daar niet aan meewerken. En als die hun geld terugwillen dan houdt het op.

Projectontwikkelaar Rudy Stroink gaf vanochtend in een interview met de Volkskrant een simpele en heldere analyse van de crisis op de vastgoedmarkt. Het komt hier op neer. Banken financieren geen vastgoed meer. Daardoor zijn er geen kopers meer voor kantoren en winkels. Vastgoedbedrijven zien vervolgens hun inkomsten verdwijnen en kunnen steeds moeilijker aan hun verplichtingen voldoen. Op een gegeven moment zegt een schuldeiser dat het genoeg is geweest en het vastgoedbedrijf valt om.

Het is precies wat het bedrijf TCN van Stroink dit jaar ook overkwam. Vele andere vastgoedbedrijven gingen TCN al voor. Onduidelijk is wat de schuldpositie van TCN op dit moment is. TCN bestaat uit een kerstboom van bedrijven, waarvan de ene na de andere de laatste tijd failliet is verklaard. In de laatst gepubliceerde jaarrekening van TCN (die was over 2010) heeft het bedrijf voor ruim 550 miljoen euro aan leningen en hypotheken uitstaan. Dat jaar maakte het bedrijf nog een winst van 11,6 miljoen euro.

Maar als banken hun geld terugeisen, maken bescheiden winstcijfers niets meer uit. Het vermogen van vastgoedbedrijven zit in de stenen. Zo heeft TCN in 2010 voor ruim 525 miljoen euro aan vaste activa op de balans staan. Maar omdat de markt al een paar jaar stilligt, is het vrijwel onmogelijk voor vastgoedbedrijven dat vermogen liquide te maken. Op dit moment heeft TCN naar eigen zeggen een portefeuille met vastgoed ter waarde van ruim 410 miljoen euro.

Het bekendste object van TCN is het Media Park in Hilversum. In een persbericht heeft het bedrijf laten weten dat het Media Park buiten het faillissement valt. Het beheer van het park wordt verricht door TCN Media Park, dat failliet is verklaard. Maar het eigendom zit in een joint-venture van TCN en een Engels vastgoedfonds en staat volgens TCN buiten de faillissementen.

Projectontwikkelaar Stroink noemt in het interview het faillissement van kantoorontwikkelaar Eurocommerce van Ger Visser afgelopen zomer het keerpunt. Volgens hem wilden banken daarna niets meer met vastgoed te maken hebben. Eurocommerce ging eind september failliet en liet een schuld van dik 650 miljoen euro achter bij de vier grote Nederlandse banken ABN Amro, ING, Rabobank en SNS. Ook ontwikkelaar Phanos ging failliet. Andere vastgoedbedrijven zoals Lips Capital groep en het beursgenoteerde fonds van Richard Homburg verkeren in grote problemen.

Voormalig Eurocommerce-eigenaar Ger Visser wordt door justitie ook verdacht van valsheid in geschrifte en oplichting van een aantal banken. Los van die verdenking zei Ger Visser ook dat zijn bedrijf door banken de nek om is gedraaid. In een interview met deze krant schetste hij hetzelfde probleem, namelijk dat hij geen tijd had gekregen van de banken om zijn schulden af te lossen.

Tegenover de honderden miljoenen schuld had zijn bedrijf in 2010 een eigen vermogen van 235 miljoen euro en maakte het bedrijf een winst van 20 miljoen euro.