Wat is er gebeurd met het ouderwetse gesmurf?

Sinds het nationaal dictee van vorige week jeremejeer (oud Hollands voor smurfen) ik me suf over wat Adriaan van Dis toch bedoeld zou kunnen hebben toen hij Philip Freriks het woord Hofdichnitaris liet uitspreken. Wellicht versprak hij zich ergens tussen het Indonesiseringsprogramma en de spring-in-het-veldleeuweriken en bedoelde hij een hof-notaris? Of beter nog, een hofdichter? Ja dat zal het zijn. Das macht Sinn: Een traditionele hofdichter die de oor-gelabelde vaarzen op brogues en suède molières in het halfduister in hun op hoc stallen wel even, coûte que coûte, het ja en amen van de dag zou influisteren. Blasfemisch dan natuurlijk, dat begrijpt u wel.

He, he we zijn er. Een hofdichter. De drieëntwintigjarige hofdichter had een zware baan, dat blijkt wel uit de rest van het dictee. Stantepede moest de zware a priori keus waar bij voorbaat een verlies in besloten lag genomen worden, na het megasimpele ge-sms’te bericht dat de hofdichter zojuist ontvangen had van de missionaris. Het werk begon in de eko-zone. Hmm, niet goed. Ecozone dan? Ook niet. Eco-zone? Nee. Eco zone? Nee. Eko zone? Ook niet? Grrr. Hier moet duidelijk nog wat over gejeremejeerd worden. Wellicht in de in en in trieste metrobuis op weg naar de Eiffeltoren, die ons helaas niet langs smaragdgroene valleien en Afro-Tropische klemgebieden vol met oerwoudgeluiden-ervaren-jagers zou leiden, maar langs ruil-verkavelde weiden gevuld met solitaire loopvogels.

De e*o zone werd bezocht door de hofdichter, inmiddels geëquipeerd door een Livrei in volendammerbroek en met peniskoker (dat schijnt te kunnen in een volendammerbroek). De hofdichter kreeg het steeds moeilijker, hem was dan wel gejeremejeer gegeven, maar wat moest een hofdichter nou godbetert zonder het ouderwetse en altijd bereidwillige ge-smurf? Een gejeremejeer-zone, dat klinkt toch niet? En dat terwijl iedereen weet wat een smurfzone is: een ouderwetse no go-area.

Maar goed, we moeten wel met onze tijd (en de nieuwe spelling) mee. Zeker een Hofdichnitaris.

PS: Wat de spellingsfouten in deze column betreft, die zijn natuurlijk opzettelijk. Dat begrijpt u wel van een NRC columnist. Als u toch nog wat te jeremejeren hebt, mail dan adriaanvandis@nevernooit.nl.