Waarom de jacht op goedkope vliegtickets zo ontzettend moeilijk is

RIJSWIJK - Een vrouw boekt online haar vakantie naar de zon. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT
RIJSWIJK - Een vrouw boekt online haar vakantie naar de zon. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT Een vrouw boekt online haar vakantie naar de zon. Foto ANP / Lex van Lieshout

De vakantieperiode staat voor de deur en de jacht naar goedkope, lastminute vliegtickets is geopend. Maar bestaat er zoiets als een gouden boekmoment, waarmee zoveel mogelijk geld kan worden bespaard? Nrc.next-redacteur Laura Wismans zocht het uit.

Je kent het wel: je kruipt achter je computer om een reis te boeken, maar komt erachter dat die inmiddels tientallen tot honderden euro’s duurder is dan enkele weken geleden. Maar hoe kan dat in hemelsnaam? Je krijgt immers exact dezelfde zak nootjes, maakt gebruik van dezelfde airconditioning en zit in precies dezelfde, ietwat krappe vliegtuigstoel.

Met het herkennen van je IP-adres heeft het volgens luchtvaartmaatschappijen niet te maken. Dat is een mythe die de wereld moet worden uitgeholpen, schrijft Wismans gisteren in nrc.next. In plaats daarvan heeft juist de populariteit van een vlucht veel invloed op de stoelprijs. Wismans sprak met Simone Van den Berk, woordvoerder van Arkefly:

“Als één persoon zoekt op een reis naar Malaga, dan zal de prijs niet stijgen. Als honderd mensen op die reis zoeken en dat zijn er veel meer dan wij hadden verwacht, dan is er wel een kans dat de prijs omhooggaat.”

Niet je IP-adres, maar yield management bepaalt de hoogte van de prijs

Maar er speelt nog veel meer mee, verduidelijkt woordvoerder Van den Berk. Het aantal boekingen, hoe ver weg de dag van vertrek nog is, hoeveel mensen vorig jaar zochten en hoe groot het consumentenvertrouwen in de economie is, hebben allemaal invloed op de prijs. Dit ingewikkelde systeem, genaamd yield management, bepaalt namelijk de gemiddelde prijs van een stoel.

Vliegtuigmaatschappijen, maar ook hotels en autoverhuurbedrijven – bedrijven met veel vaste kosten en weinig variabele kosten – proberen hun product met yielden voor de best mogelijke prijs te verkopen.

De vlucht gaat toch, of er nou lege stoelen zijn of niet. En het hotel staat er hoe dan ook, met lege kamers en al. Soms is het dan beter om plaatsen onder de kostprijs te verkopen. Als anderhalve maand voor vertrek een vliegtuig naar een verre bestemming nog veel leger is dan verwacht, zal de prijs bijvoorbeeld flink dalen.

Daartegenover staan prijzen die hoger zijn dan strikt noodzakelijk, verduidelijkt Wismans:

Neem iemand die in december een zomervakantie boekt. Die wil zijn verzekerd van een zitplaats op een specifieke dag naar een specifieke bestemming. De luchtvaartmaatschappijen gaan ervan uit dat diegene een hoge prijs zal betalen voor die zekerheid. Ook de zakenreiziger die juist een paar dagen voor vertrek nog boekt, zal waarschijnlijk bereid zijn een hoge prijs te betalen.

Drukte bij de check-in op Schiphol. Foto ANP / Toussaint Kluiters Drukte bij de check-in op Schiphol. Foto ANP / Toussaint Kluiters

Maar wanneer is de kans op een goedkoop vliegticket verkeken?

De hamvraag is natuurlijk: wanneer ben je te laat voor het boeken van de goedkope vluchten. Dat is helaas moeilijk te zeggen en lijkt vooral een goed bewaard geheim van de luchtvaartmaatschappijen. Wismans verklaart:

“Voor een drukbevlogen bestemming als New York zit het systeem van yielden anders in elkaar dan voor een stad in Afrika waar minder op wordt gevlogen. Welke factoren wanneer van invloed zijn op de ticketprijzen – daarover laten de luchtvaartmaatschappijen zich niet in detail uit. Een gouden moment om het goedkoopste ticket te boeken is dus niet te noemen.”

Toch nog enkele tips om hoge kosten te ontwijken

Maar hoewel de luchtvaartmaatschappijen er nauwelijks iets over los wilden laten, wisten enkele reizigers op Schiphol Wismans wel te voorzien van handige trucjes om de goedkoopste vliegtickets te scoren. Enkelen op een rij:

  • Kies een sluiproute. Soms moet je er extra voor reizen, maar door aanbiedingen van luchtvaartmaatschappijen kun je door elders op te stappen honderden euro’s besparen. Als je voor een KLM-vlucht bijvoorbeeld niet op Schiphol maar op station Brussel opstapt, om vervolgens met de Thalys naar Schiphol te reizen, kun je honderden euro’s besparen.
  • Boek via de site van de luchtvaartmaatschappij. Dat scheelt de boekings- en servicekosten die ‘verzamelwebsites’ rekenen. Ook gelden in elk land andere boekingstatieven – boeken via klm.com is bijvoorbeeld iets goedkoper dan boeken via klm.nl.
  • Vliegen op maandag is goedkoper dan in het weekend.

Het is echter maar de vraag of je het er voor over hebt. Reizen blijft immers duur.