Volksclub uit Napels heeft 't weer gedaan

SSC Napoli, de roemruchte volksclub uit Zuid-Italië, is weer eens in opspraak geraakt. De club waar de Argentijnse wereldster Diego Maradona eind jaren ’80 successen vierde, is veroordeeld voor een omkoopschandaal rond een duel met Sampdoria in het voorjaar van 2010.

Napoli is door de Italiaanse voetbalbond bestraft met twee punten aftrek en 70.000 euro boete vanwege matchfixing in het seizoen 2009 -2010. Op de laatste speeldag probeerde toenmalig doelman Matteo Gianello de wedstrijd tegen Sampdoria te manipuleren, zo bekende hij tegenover de aanklager. Sampdoria won de thuiswedstrijd met 1-0 en behaalde daardoor de voorronde van de Champions League. Napoli was al verzekerd van de zesde plaats en zo geplaatst voor de Europa League.

Gianello is voor drie jaar en drie maanden geschorst. Medespeler Gianluca Grava en aanvoerder Paolo Cannavaro zijn voor zes maanden geschorst. Ze weigerden mee te werken met Gianello, maar zijn toch geschorst omdat ze zijn voorstel tot omkoping niet gemeld hebben.

Napoli is de vijfde club in de Serie A die dit seizoen gestraft wordt voor calcioscommesse. Ook Siena, Atalanta, Sampdoria en Torino kregen puntenaftrek wegens het manipuleren van wedstrijden.

De straffen maken deel uit van het onderzoek Last Bet, dat zich toespitst op 33 duels die in de voorbije seizoenen mogelijk werden gemanipuleerd. Het gaat voornamelijk om duels in de Serie B, de een na hoogste afdeling. Sinds vorige zomer werden al ruim vijftig mensen gearresteerd.

De achterstand van Napoli op koploper Juventus bedraagt nu tien punten. Bij Juventus keerde begin deze maand trainer Antonio Conte terug van vier maanden schorsing. Hij zou geweten hebben van omkoping in zijn trainerstijd bij Siena. Matteo Gianello (36) is intussen met pensioen. Paolo Cannavaro, jongere broer van de gestopte oud-international Fabio Cannavaro, kwam in 2006 naar Napels en voetbalt daar nog altijd. Dat geldt ook voor Gianluca Grava, die er sinds 2005 voetbalt.

Club en spelers kunnen nog tegen de straf in beroep gaan, en naar verwachting zal Napoli dat in ieder geval doen. „SSC Napoli treft geen blaam”, stelt de club op de website. Ook is de club het er niet mee eens dat een gebeurtenis van drie seizoenen geleden strafpunten oplevert in het huidige seizoen.