Van Rey betaalde donatie aan campagne Weekers niet zelf

Staatssecretaris Weekers (Financiën, VVD) eerder deze maand tijdens een overleg in de Tweede Kamer. Foto ANP / Phil Nijhuis

De reclamezuil die de Roermondse ex-wethouder Jos van Rey voor staatssecretaris Frans Weekers (Financiën, VVD) heeft geregeld tijdens diens campagne in september, heeft Jos van Rey betaald uit “een potje dat hij nog over had van eerdere campagnes”. Dat zegt de campagneleider van de VVD Weert, Ben Bremmers, tegen NRC Handelsblad.

Bekend is dat Van Rey zijn campagnes liet betalen door zakenrelaties onder wie projectontwikkelaar Piet van Pol. De betalingen, volgens bronnen 50.000 euro per campagne, liepen via het bedrijf Liba Adviesbureau, dat op naam van de kinderen van Van Rey staat. Van Rey wordt ervan verdacht smeergeld te hebben aangenomen van Van Pol.

Dat Van Rey de kosten voor Weekers uit een campagnepotje betaalde, is een nieuw gegeven. Weekers en Van Rey zeiden tot nu toe dat het ging om betalingen afkomstig van Van Rey zelf.

Campagneleider: wij hebben te goeder trouw gehandeld

Volgens Bremmers wisten Weekers en hij niet van wie het geld in het potje afkomstig was:

“Als daar iets niet pluis mee is, dan is dat niet onze verantwoordelijkheid, maar van degene die dit potje beheren. Wij hebben te goeder trouw gehandeld.”

De campagneleider zegt Frans Weekers afgelopen weekeinde geïnformeerd te hebben over het potje van Van Rey. Bremmers:

“Frans Weekers heeft het verhaal meteen tegen premier Rutte verteld. Voor Frans was het feit, dat het geld voor de reclamezuil uit een potje van Van Rey kwam, dat niet gebruikt was tijdens een eerdere campagne, nieuw. Daarom heeft hij hier meteen Rutte van in kennis gesteld.”

Kamer wil opheldering over betaling reclamezuil

Bremmers heeft meegewerkt aan het feitenrelaas dat Weekers aan de Tweede Kamer heeft toegezegd. Het relaas beschrijft de gang van zaken rond de betaling van de reclamezuil, alsmede de bemoeienis van Weekers met dossiers die met Van Rey en Roermond van doen hebben. De Kamerleden willen opheldering over de betaling en over een mogelijk verband tussen de gift en de dossiers.

Weekers verklaarde gisteren dat hij Van Rey slechts het telefoonnummer van de campagnecoördinator van de VVD Weert gegeven had. Die had de zaak rond de financiering van de reclamezuil verder afgehandeld, aldus Weekers. Campagneleider Bremmers zegt nu dat hij door Van Rey enkel gevraagd is om een geschikte foto voor de billboard. Verdere betrokkenheid van de VVD-afdeling was er niet. Bremmers:

“Niemand van de VVD Weert, ik of Frans Weekers heeft ooit een offerte of factuur gezien. Vanuit die kanalen heeft geen transactie plaatsgevonden. Ik heb aan Van Rey, toen hij mij belde voor die foto, gevraagd: ‘wie gaat dat betalen?’ Want wij hadden daar geen ruimte voor in ons campagnebudget. Van Rey zei dat hij daar nog een potje voor had. Weekers wist dit niet.”

Gift aan Weekers kostte meer dan 3000 euro

Bremmers schat dat de gift aan Weekers meer dan 3.000 euro gekost heeft. “Ik heb gratis gewerkt, de kosten voor het zeil schat ik op 3.000 euro. Daar zullen de kosten van het takelbedrijf dat het zeil moest ophangen en afhalen ongetwijfeld bij zijn gekomen.” Daarnaast moest nog twee weken huur voor de reclamepaal betaald worden. Hierover zei Van Rey eerder tegen deze krant dat de eigenaar van de reclamepaal een “vriendenprijs” had berekend. Het bedrijf is mede-eigendom van projectontwikkelaar Van Pol.