Van Gilst algemeen directeur Stedelijk

Het Stedelijk Museum in Amsterdam krijgt een algemeen directeur. Karin van Gilst (48), tot voor kort directeur bij Weekbladpers Tijdschriften, is per 1 januari 2013 in die functie benoemd. Zij zal samen met Ann Goldstein de directie van het museum vormen.

Goldstein werd tot nu toe door het museum aangeduid als ‘directeur’ maar wordt ‘artistiek directeur’. Het Stedelijk had eerst naast Goldstein een zakelijk directeur, Patrick van Mil. Die stapte vorige maand op, naar eigen zeggen omdat hij zijn functie na de heropening van het museum minder interessant vond. Hij had zijn vertrek al in mei aangekondigd, zodat het museum genoeg tijd had om een opvolger te zoeken.

Van Gilst krijgt tot taak de missie, visie en strategie van het museum verder te ontwikkelen. Zij wordt ook verantwoordelijk voor alle commerciële, financiële en operationele activiteiten van het museum. Van Gilst werkte voor ze directeur werd bij de Weekbladpers ook bij andere uitgeverijen, onder meer Wolters Kluwer, VNU en Sanoma.

Alexander Ribbink, voorzitter van de Raad van Toezicht van het museum, noemt Van Gilst „onafhankelijk en open, een doener en een denker”. Volgens Ribbink heeft Van Gilst veel affiniteit met moderne kunst „en bovendien gevoel voor de publieke en leidende rol van het Stedelijk Museum in een veranderend cultureel klimaat”.

Van Gilst zelf zegt over haar aanstelling: „Er is geen inspirerender plek om te werken en te zijn dan het Stedelijk. Het is een eer en een voorrecht om samen met Ann en het team alle ambities waar te gaan maken. Amsterdam heeft zijn culturele hart terug en ik zie er zeer naar uit daar onderdeel van uit te gaan maken.”