Vakantie? Ik werk liever Verdienen Uitgeven

’Bijna meteen na mijn afstuderen, nu twee jaar geleden, heb ik Elselein Vintage opgericht. Want hoewel ik wel aandacht kreeg voor mijn afstudeerproject – een gigantische lamp – had ik nog niet veel werk als interieurontwerper. Als student verkocht ik al veel oude kleding van mezelf op Marktplaats, nu koop ik het in voor de handel. Ik fiets daarvoor graag naar kringloopwinkels in afgelegen dorpjes. Eens per week breng ik alle verkochte kleding in pakketjes naar het postkantoor, ook op de fiets.

„Ik wissel interieurklussen nu af met de kledingverkoop, of ik combineer het. Ik sta soms op kledingmarkten. En met het merk Nieuwe Meuk, een samenwerking met kledingontwerpster Amber Brandsma, verkoop ik nieuwe kleding die geïnspireerd is op vintage. Van onze tijdelijke winkel heb ik ook de inrichting gedaan.

„Ik verdien niet veel. Nu ik mijn inkomsten voor deze rubriek heb opgezocht, blijkt het minder dan ik dacht. Maar omdat mijn vaste lasten zo laag zijn, red ik het toch. Mijn ouders maken zich weleens zorgen om me. Ze snappen niet hoe ik rond kan komen van al die losse activiteiten.

„Als interieurontwerper werk ik niet met vaste uurtarieven, maar bepaal ik per opdracht wat ik eraan wil verdienen. Onderhandelen is vaak niet nodig, merk ik. En mijn kledingprijzen staan sowieso vast. Het gebeurt weleens dat iemand wil afdingen op een kledingstuk. Maar als ik dan uitleg hoe ik mijn waar heb verkregen, op de fiets met mijn mandje, krijgen ze zo’n medelijden dat het wel goed zit.”

Uitgeven

’Mijn eigen winkel is meteen mijn kledingkast: wat ik zelf draag, verkoop ik na een maand weer door. Dat scheelt flink; ik weet nog dat ik vroeger heel veel uitgaf aan de bekende confectiemodeketens. Wat een onzin om daar je geld naartoe te brengen, denk ik nu, iedereen loopt daarin en de kwaliteit is om te huilen. Mijn ouders gaven me vroeger weleens op mijn kop omdat ik te veel kleren kocht. Ik rende na het shoppen gauw naar mijn kamer om mijn nieuwste aankopen te verbergen.

„Ik vind dat ik vrij goed met geld omga. Dat ik nooit weet wat er de volgende maand binnenkomt, maakt het lastig. Maar meestal kom ik rond: ik kan eten, ik sta niet rood en ik kan de meeste dingen doen die ik wil. Want ik stel geen hoge eisen aan vakanties – ik ga bijna nooit – en aan kleding geef ik dus ook niks uit. Ik kán wel rood staan, maar ik heb met mezelf afgesproken dat ik niet verder dan min honderd euro mag gaan. Vroeger stond ik weleens min negenhonderd. Voordat je daar weer uit bent...

„Laatst was ik op vakantie, in Frankrijk. Toen merkten mijn vriend en ik dat we toch liever aan het werk zijn – we zijn teruggegaan! Maar dat heeft er ook wel mee te maken dat we weinig te besteden hebben op vakantie. Een iets ruimer budget zou dus toch wel fijn zijn. Dan zou ik ook een echte werkplaats nemen en machines kopen. Ik zou ook naar meer festivals gaan. En naar meer concerten buiten Rotterdam; het zou mooi zijn als ik niet meer word tegengehouden door de prijs van een treinkaartje.”

Els Kuijt (26) is freelance interieurontwerper en verkoopt onder de naam Elselein Vintage tweedehands kleding. Ze woont samen met haar vriend in Rotterdam.