UBS schikt en betaalt enorme boete voor fraude met rentetarief

Een gebouw van UBS in Zurich. De Zwitserse zakenbank betaalt een zware boete voor fraude met het rentetarief Libor.
Een gebouw van UBS in Zurich. De Zwitserse zakenbank betaalt een zware boete voor fraude met het rentetarief Libor. Foto Reuters / Michael Buholzer

De Zwitserse zakenbank UBS betaalt een boete van 1,4 miljard Zwitserse francs (ongeveer 1,13 miljard euro) voor internationale fraude met het rentetarief Libor.

De boete voor UBS is de op een na hoogste ooit voor een bank. Vorige week schikte de Britse zakenbank HSBC voor 1,43 miljard euro omdat ze voor miljarden dollars tegoeden van Mexicaanse drugskartels witwasten.

Vanochtend maakte UBS bekend dat het de schikking getroffen heeft met Zwitserse, Britse en Amerikaanse financiële autoriteiten.

In het afgelopen zomer aan het licht gekomen Libor-schandaal worden verschillende internationale banken ervan verdacht de belangrijke interbancaire Libor-rente te hebben gemanipuleerd door valse data aan te leveren. De Libor-rente (London Interbank Offerred Rate) wordt als basis gebruikt van veel financiële producten, waaronder hypotheken.

Als onderdeel van de schikking erkent UBS dat het betrokken is geweest bij één geval van fraude. De grootste bank van Zwitserland is hiermee na het Britse Barclays, waar de fraude werd ontdekt, de tweede bank die een schikking getroffen heeft. Barclays ging akkoord met een boete van bijna 360 miljoen euro. In Nederland wordt door De Nederlandsche Bank onderzoek gedaan naar betrokkenheid van de Rabobank.