Timmermans terug op Facebook - niet voor ‘vrienden’, maar voor ‘fans’

Frans Timmermans is al jaren actief op Facebook.
Frans Timmermans is al jaren actief op Facebook. Foto: Hollandse Hoogte: Peter Hilz

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans is weer terug op Facebook. De minister heeft nu geen reguliere pagina, maar een fanpagina die mensen kunnen volgen zonder een vriendschapsverzoek te doen.

“Vanavond, over een klein uurtje, begint in de Kamer de behandeling van de BZ begroting. Een mooi moment om weer met Facebook te beginnen”, schreef  Timmermans vanavond op zijn site.

Vorige maand besloot Timmermans zijn Facebooksite te sluiten nadat hij agressieve reacties kreeg van zijn online ‘vrienden’ over zijn standpunt in het Gaza-conflict. Timmermans is al jaren intensief gebruiker van het sociale netwerk. Hij plaatste bijna dagelijks berichten, zowel politieke als persoonlijke. Regelmatig ging hij met anderen de discussie aan.

Ook bij de fanpagina is het mogelijk om te reageren op uitlatingen van de minister. “Kijk mee, lees mee en praat mee over het buitenlands beleid”, staat er expliciet in de pagina-omschrijving. “Reacties zijn zeer welkom maar hou het fatsoenlijk. Reageer dus altijd met respect voor andere gebruikers en voor mij.”

Timmermans: diplomaten moeten meer gebruik maken van sociale media

Timmermans terugkeer op Facebook ligt in lijn met wat de minister vandaag zegt in een interview met NRC-Handelsblad. Hij zegt onder meer dat diplomaten meer gebruik moeten maken van sociale media:

„Op de dag dat ik aantrad heb ik meteen gezegd: ik wil jullie veel meer zien in de buitenwereld. Ik heb gezien hoe Hillary Clinton dat aanpakt met haar diplomaten. Dat verdient navolging. Ze mogen twitteren, ze mogen Facebook-pagina’s hebben – en ze mogen ‘liken’ wat ze willen.”

Ze mogen ook af en toe ook een uitglijder maken op die sociale media, zegt Timmermans:

„Zeker, want dat vind ik ook fair. Als ik mensen vraag dit vaker te doen, dan is het politieke risico voor mij.”