TIME kiest Obama voor de tweede keer als persoon van het jaar

De cover van de TIME-editie die volgende week uitkomst.
De cover van de TIME-editie die volgende week uitkomst.

Obama is verkozen tot Person of the year door TIME. Dat heeft het Amerikaanse magazine zojuist bekendgemaakt.

Het is de tweede keer dat Obama de titel krijgt; ook in 2008, het jaar waarin hij als president gekozen werd, koos TIME hem. Dit jaar, waarin hij herkozen werd, kiest de redactie hem onder meer omdat hij “zwakte omvormde tot mogelijkheden en in tijden van tegenspoed probeert een betere unie te maken”.

De uitverkiezing van Obama is geen verrassing: in vijf van de zes laatste verkiezingsjaren werd de gekozen president ook de persoon van het jaar. Ook Bill Clinton en George W. Bush waren tweemaal persoon van het jaar. Elke president sinds Franklin D. Roosevelt (die tot 1945 in het Witte Huis zat) heeft de prijs minstens één keer gewonnen.

Twitter avatar conorsen Conor Sen Time’s Person of the Year has now been the winning POTUS in 5 of the last 6 POTUS election years. Pretty uninspired, guys.

Bijna-winnaars: Yousafzai, Cook, Morsi en Gianotti

Achter Obama zijn vier personen gekozen als ‘runner-up’: de zeventienjarige Pakistaanse Malala Yousafzai die werd neergeschoten door de Talibaan omdat ze zich inzet voor basisrechten voor kinderen in dat land, de Apple-topman die Steve Jobs opvolgde Tim Cook, de Egyptische president Mohamed Morsi en Fabiola Gianotti, de baas van het ATLAS-experiment waarbij het Higgs-deeltje hoogstwaarschijnlijk gevonden werd.

Ook Hitler en Stalin waren ooit Man of the Year

TIME heeft de afgelopen 85 jaar een persoon van het jaar gekozen (tot 1999 heette de titel nog wel Man of the Year). De redactie kiest de persoon die volgens hen de grootste invloed had op de wereld, ten goede of ten kwade. De eerste winnaar was luchtvaartpionier Charles Lindbergh.

Daarom is de titel niet per definitie een blijk van waardering, zoals de toewijzing aan Hitler (1938), Stalin (1943) en de Iraanse Ayatollah Khomeini (1979) bewees. Verscheidene keren gaf TIME de titel niet aan een specifiek persoon, maar aan een concept, zoals vorig ‘de demonstrant’ werd gekozen. In 2010 was Facebook-oprichter Mark Zuckerberg de persoon van het jaar.