Teeven: geen opvang voor asielzoekers die terugkeer blokkeren

Teeven eerder deze maand tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) is niet van plan om opvang te regelen voor uitgeprocedeerde asielzoekers die niet mee wensen te werken aan hun terugkeer. Dit herhaalde hij vanavond tijdens het debat over de onlangs ontruimde tentenkampen in Amsterdam en Den Haag.

Oppositiepartijen SP, D66, ChristenUnie en GroenLinks vinden dat Teeven geen uitvoer geeft aan een aangenomen Kamermotie. Die draagt het kabinet op om opvang te regelen voor asielzoekers die niet terug kunnen keren naar hun land van herkomst. Volgens Teeven willen de Irakezen en de Somaliërs die demonstreerden in de tentenkampen niet meewerken aan hun terugkeer, en slaat de motie dus niet op deze groep.

SP gepikeerd, maar verder brede steun bewindsman

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen reageerde gepikeerd en beet de staatssecretaris toe dat hij “een partij onzin aan het verkondigen” was. “Bedoeld werd dat wij geen mensen op straat willen”, zei Gesthuizen. Ze gaat een motie van afkeuring indienen tegen Teeven. “U bent geen democraat”, verweet zij hem.

Een ruime Kamermeerderheid van VVD, PvdA, PVV en CDA vindt dat Teeven de motie wel heeft uitgevoerd. VVD-Kamerlid Malik Azmani haalde fel uit naar de actievoerders die de asielzoekers in de tentenkampen ondersteunden. “Links-extremistische campinggasten die eromheen staan te dansen en alleen maar willen schoppen tegen de rechtsstaat”, noemde hij ze.

Teeven oordeelde deze week dat terugkeer naar Somalië mogelijk is. De hoofdstad Mogadishu is volgens hem “niet veilig, maar ook niet categorisch onveilig”. Onder anderen PvdA-Kamerlid Khadija Arib benadrukte dat Amnesty en Vluchtenlingenwerk Nederland de veiligheidssituatie anders beoordelen.