‘Systematisch falen’ van Amerikaans ministerie bij aanslag Benghazi

Het Amerikaanse ministerie Buitenlandse Zaken heeft ‘systematisch gefaald’ bij het beveiligen van hun diplomaten in Benghazi. Dat is de conclusie van een onafhankelijke commissie, die onderzoek deed naar aanleiding van de aanslag van 11 september jongstleden, waarbij de Amerikaanse ambassadeur in Libië en drie anderen omkwamen.

Het Amerikaanse ministerie Buitenlandse Zaken heeft ‘systematisch gefaald’ bij het beveiligen van hun diplomaten in Benghazi. Dat is de conclusie van een onafhankelijke commissie, die onderzoek deed naar aanleiding van de aanslag van 11 september jongstleden, waarbij de Amerikaanse ambassadeur in Libië en drie anderen omkwamen.

De aanslag speelt sinds die dag een grote rol in de Amerikaanse politiek. Het kamp van Obama verklaarde aanvankelijk dat het een resultaat was van uit de hand gelopen protest tegen de anti-moslimfilm Innocence of Muslims. Romney viel hem meerdere keren aan op het feit dat hij het woord ‘terrorisme’ in de nasleep niet in de mond nam, terwijl daar wel reden voor was. Onlangs zag Susan Rice af van opvolging van Hillary Clinton als minister van Buitenlandse Zaken, omdat ook zij die Democratische boodschap naar buiten had gebracht en bang was dat haar eventuele benoeming eronder zou lijden.

De commissie kwam vannacht met de conclusies van het onderzoek naar hoe het eraan toe ging bij de ambassade. Hoewel er dus sprake was van falen bij het plannen en coördineren van veiligheidsmaatregelen, kunnen individuele medewerkers niets verweten worden, stelt het rapport. Niemand verzuimde zijn taken en niemand hoeft gestraft te worden.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Veel kritiek in het rapport-Benghazi, maar politieke of juridische gevolgen voor betrokkenen zie ik niet meteen http://t.co/zm3Jrta1

De lezing dat er een protest gaande was bij de ambassade die dag wordt van tafel geveegd door de commissie. De aanslag is dus volledig toe te schrijven aan terrorisme.

Het rapport doet 29 aanbevelingen, die Clinton allemaal overneemt.