Sollicitatietips waar wel wat op aan te merken valt

APP

De sollicitatie app

iPhone, 1,79 euro

Er zijn meer dan een half miljoen mensen in Nederland die geen baan hebben. Veel werklozen solliciteren zich suf, maar krijgen steeds nul op het rekest. Ligt het aan je brief of je cv, of aan het gesprek? De sollicitatie app biedt hulp, maar is zelf ook niet perfect. Dit is zo’n app waarbij je je afvraagt waarom het een app is, want van de functies van je smartphone maakt hij vrijwel geen gebruik. Het is eigenlijk een mini-website met een eigen icoontje – en hij kost bijna 2 euro.

De app geeft tips in 21 categorieën, zoals een checklist voor je cv, solliciteren via e-mail, wat je aandoet naar een gesprek, hoe je je daar gedraagt en welke vragen gesteld kunnen worden. Op die tips valt wel wat aan te merken. Een goede brief, zo schrijven ze, bevat een inleiding die ervoor zorgt ‘dat de lezer in jou geïnteresseerd raakt’. Daarna komt het middenstuk, waarin ‘mensen nieuwsgierig naar je worden’. Wat is het verschil?

Je kunt daarnaast een voorbeeldbrief lezen waarin een telefoonnummer genoemd wordt in de lopende tekst – ietwat ongebruikelijk. En ten slotte: misschien wat flauw, maar wil je de tip ‘check je spelling’ aannemen van een app die in de eigen naam het koppelteken vergat? Zulke oneffenheden moet je door de vingers willen zien. De kans is namelijk groot dat je wel degelijk een betere indruk maakt als je de checklists en tips er even bij pakt voordat je op de verzendknop drukt of aanschuift voor een gesprek. Aan de andere kant: hetzelfde bereik je door gratis op ‘sollicitatietips’ te googelen.