Scrooge en kerstgeest

In A Christmas Carol volgens striptekenaar Eric Powell zijn de hoofdrolspelers geleend van zijn succesvolle boekenserie The Goon. In die komische stripboeken is The Goon een krachtpatser die achteloos zombies en andere bovennatuurlijke griezels tot moes slaat, met als rechterhand Franky, een dommige opschepper met pupilloze ogen.

In Powells Christmas Carol duiken The Goon en Franky op als vuilbekkende Amerikanen waar Scrooge en anderen gewoon Engels blijven. Zo is Franky de Geest van Kerstmis die zich bij Scrooge meldt met de tekst: „Now get your greedy wrinkled butt out of bed before I slug you in the mouth.”

De geest van Kerst raadpleegt het script: „Hier staat dat ik je mee moet nemen naar het verleden om je je verloren jeugd te tonen, maar ik heb wel wat beters te doen.”

Daar eindigt deel 1. Bij het ter perse gaan van Webscan moest deel 2 nog op YouTube verschijnen.

Een complete Lord of the Rings-film, gespeeld door legopoppetjes, is te vinden op het kanaal Spacetopgames op YouTube.

Lego heeft dit jaar een game uitgebracht die het verhaal van Lord of the Rings volgt. (Bijbehorende legopoppetjes zijn in speelgoedwinkels te koop.) Zoals bij veel games wordt ook hier het spel regelmatig onderbroken door verhaalfragmenten, zogeheten cutscenes, die de gamer voorbereiden op een volgende fase in het spel. Er is altijd wel ergens een liefhebber die alle weggesneden scènes van een bepaalde game achter elkaar monteert. Zo’n montage is er van LotR nu dus ook. In dit geval vormt de montage het volledige verhaal van de drie officiële episodes, in één film van anderhalf uur. Let op de beweeglijke gezichten van de plastic poppetjes.

In de hier eerder genoemde serie Honest Trailers wordt nu ook Lord of the Rings (de originele filmtrilogie) te grazen genomen. „Een commercial van elf uur voor toerisme in Nieuw-Zeeland” is de eerste van een reeks dodelijke typeringen. Daarop volgt onder andere „Een film zo vol mannelijke compassie dat je je waant bij Brokeback Mount Doom.” En: „Dit verhaal laat zien dat mensen van alle gezindten kunnen samenwerken, zolang ze allemaal maar blank zijn.”

En als de trailer ten einde lijkt, blijkt dat niet zo te zijn: „Een film die zo’n wissel trok op Peter Jacksons leven dat hij niet wilde dat er een einde aan kwam. Met als gevolg vijf verschillende eindes, die maar door- en doorgaan, wat het heel moeilijk maakt je plas op te houden.”

Bekijk de video’s via nrc.nl/webscan