Schafthuizen beëindigt procedure over Reve-bio

Foto NRC Handelsblad

Joop Schafthuizen heeft besloten af te zien van de bodemprocedure om het derde deel van de Reve-biografie uit de handel te halen. De partner van Gerard Reve wilde de publicatie van De late jaren (1975-2006) verbieden omdat hij meende als erfgenaam van de schrijver geen toestemming te hebben gegeven voor het opnemen van citaten.

Dat heeft Schafthuizen gisteren bekendgemaakt, zo meldt persbureau Novum. ‘Ik ben al anderhalf jaar bezig met procederen, maar nu gooi ik de handdoek in de ring,’ zegt Schafthuizen. ‘Ik heb hele hoge kosten moeten maken en het is niet mogelijk om hiermee door te gaan zonder mijn eigen nachtrust te verstoren. Ik heb geen zin om er nog langer wakker van te liggen.’

De biografie ligt sinds oktober in de winkels, nadat uitgeverij Van Oorschot en biograaf Nop Maas deze zomer in hoger beroep in het gelijk gesteld waren. De rechter oordeelde dat Schafthuizen de toestemming om de citaten te publiceren wel degelijk had verleend, voordat hij te elfder ure op zijn besluit was teruggekomen. Toen het boek in oktober in de winkel lag - een paar weken eerder dan aangekondigd - spande Schafthuizen alsnog een kort geding aan. Zijn advocaat noemde het in de rechtszaal een ‘monument van onfatsoen‘.

De rechter oordeelde dat het boek niet uit de handel gehaald hoefde te worden. ‘De uitspraak deugt niet en in ben ervan overtuigd dat in de bodemprocedure anders zal worden geoordeeld,’ liet Schafthuizen toen nog weten, bij monde van zijn advocaat.