Rutte maakt zich geen zorgen over positie staatssecretaris Weekers

Premier Mark Rutte is niet bezorgd over de positie van zijn staatssecretaris van Financiën Frans Weekers.
Premier Mark Rutte is niet bezorgd over de positie van zijn staatssecretaris van Financiën Frans Weekers. Foto ANP / Robin Utrecht

Premier Mark Rutte is niet bezorgd over de positie van zijn staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD). Weekers ligt momenteel onder vuur wegens zijn banden met de van corruptie verdachte ex-wethouder van Roermond en partijgenoot Jos van Rey.

Rutte maakte zijn vertrouwen in Weekers vanmiddag duidelijk na afloop van een overleg in de Tweede Kamer, aldus persdienst Novum.

Volgens Rutte heeft Weekers “alle zorgen” weggenomen met zijn brief aan de Tweede Kamer. Daarbij is de premier ook betrokken geweest. De oppositie wilde uiterlijk vandaag een feitenrelaas van Weekers over de gang van zaken rond onder andere de vestiging van een belastingkantoor in Limburg.

Zowel op het punt van de vestiging van het Belastingkantoor in Roermond als op dat vande brief die Van Rey aan Weekers heeft gestuurd, heeft Weekers volgens Rutte klare wijn geschonken. “Dus geen zorgen. Geen enkele.”

Morgen houdt de Tweede Kamer een debat over de kwestie

De Tweede Kamer houdt morgen een debat over de banden tussen Van Rey en Weekers. De oppositie wil opheldering over het advies van Weekers om een kantoor van de Belastingdienst in Roermond te houden. Daarmee ging de staatssecretaris in tegen de adviezen om het kantoor in Venlo te vestigen. Ook vroeg Van Rey Weekers om advies in een belastingkwestie.

Weekers schreef in zijn brief aan de Tweede Kamer dat niet hij maar het ministerie van Binnenlandse Zaken besluit over de huisvesting van de Belastingkantoren. De brief van Van Rey heeft hij doorverwezen naar de Belastingdienst, wat de normale gang van zaken was. De bewindsman deed zelf de ophef over zijn contact met de omstreden wethouder af als een “complottheorie”.

Dinsdag spraken ook fractieleider Halbe Zijlstra van de VVD en Diederik Samsom van coalitiepartij PvdA hun vertrouwen uit in Weekers.