Rutte: ik was niet op de hoogte van omstreden privédeclaraties Verdaas

Rutte tijdens de formatie voor aanvang van zijn kennismakingsgesprek met de inmiddels afgetreden staatssecretaris van Economische Zaken Co Verdaas. Foto ANP / Robin Utrecht

Rutte was tijdens de kabinetsformatie niet op de hoogte van alle feiten rond het declaratiegedrag van de inmiddels afgetreden staatssecretaris Co Verdaas (PvdA). Dat schrijft hij vanmiddag in een brief aan de Tweede Kamer.

De provincie Gelderland liet eerder vandaag weten dat Rutte over alle informatie beschikte over het declaratiegedrag van Verdaas, waarna de oppositie de premier om opheldering vroeg. Rutte schrijft in de Kamerbrief dat hij alleen informatie heeft gekregen over het gebruik van de dienstauto door Verdaas en niet over zijn privédeclaraties. Die leidden uiteindelijk tot diens aftreden.

De oppositie neemt het Rutte kwalijk dat hij niet heeft doorgevraagd tijdens zijn kennismakingsgesprek met Verdaas. De premier heeft steeds gezegd dat hij pas na de benoeming van Verdaas werd geconfronteerd met “nieuwe feiten” over de Gelderlandse bonnetjesaffaire.

Een aantal partijen heeft aangekondigd de kwestie morgen verder te willen bespreken in een debat met Rutte over de banden tussen staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) en de van corruptie verdachte ex-wethouder van Roermond Jos van Rey.