Republikeinen stemmen in met hogere belasting

De Republikeinen hebben ingestemd met een belastingverhoging voor de allerhoogste inkomens in de Verenigde Staten.

Washington. De Republikeinen in de VS gaan ermee akkoord dat huishoudens die jaarlijks meer dan één miljoen dollar verdienen zwaarder worden belast. Deze instemming is een belangrijke stap in het bereiken van een akkoord over de zogenoemde begrotingsafgrond, ook wel bekend als de fiscal cliff.

Een akkoord is er nog niet, omdat president Obama wil dat huishoudens die jaarlijks meer dan 250.000 dollar verdienen worden belast. Die huishoudens behoren tot de top twee procent rijkste Amerikanen.

Republikein John Boehner, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, presenteerde zijn plannen gisteren aan zijn partijgenoten en die lijken ermee in te stemmen.

Begin volgend jaar gaan er in de Verenigde Staten een groot aantal maatregelen automatisch van start om het enorme begrotingstekort van het land te dichten. Deze maatregelen zorgen ervoor dat dit tekort met maar liefst vijf procent van het bruto binnenlands product (bbp) teruggedrongen wordt. De manier waarop deze rigoureuze begrotingssanering plaatsvindt is volgens deskundigen veel te snel en te direct. Als er niets gebeurt, zo stelt het onpartijdige Amerikaanse Congressional Budget Office, dan stort de begrotingssanering de VS subiet in een recessie.

Republikeinen en Democraten zeiden vorige maand al vertrouwen te hebben in een spoedig akkoord. NRC