Regen of sneeuw

De drie provincies in het noordoosten krijgen de komende dagen steeds kouder weer voor de kiezen. Daar schuifelt namelijk winterlucht vanuit het oosten van Europa binnen en kan het tijdens het weekeinde mogelijk continu onder nul blijven.

Vanavond en vannacht gaat de temperatuur her en der in het land tot iets boven het vriespunt dalen. Er steekt een bries op vanuit het zuiden en het is droog. Vanuit het westen nadert een storing die vandaag overdag in Schotland, Wales en Engeland veel regen heeft gebracht. Die neerslag schuift geleidelijk onze kant op, maar wordt in haar tocht oostwaarts enigszins tegengehouden door de stevige wind.

Uiteindelijk schuift de regen morgenochtend heel langzaam via Zeeland het land binnen. Elders breekt lokaal een waterig zonnetje door, bij een matige tot krachtige zuidoostenwind, 3 tot 6 Bft. Naarmate de donderdag vordert, breidt de regen zich landinwaarts uit. In de noordoosthoek zal de neerslag pas laat in de middag of tijdens de avond arriveren en daar lange tijd als natte sneeuw vallen. De verwachte maxima variëren tussen 3 graden in Friesland en 6 graden in Zeeland.

Na een nacht met regen en sneeuw, blijft het frontale systeem ook vrijdag en tijdens het weekeinde in de buurt. Waarschijnlijk vertoeft het noordoosten in de kou, met soms sneeuw, terwijl de rest van het land aan de milde kant (4 tot 8 graden) zit, met van tijd tot tijd regen.