Rechtszaak tegen Strauss-Kahn wordt doorgezet

Het Lille Carlton-hotel in Lille, waar de praktijken zouden hebben plaatsgevonden.
Het Lille Carlton-hotel in Lille, waar de praktijken zouden hebben plaatsgevonden. Foto AFP / Philippe Huguen

De rechtszaak waarin Dominique Strauss-Kahn beschuldigd wordt van deelname aan de organisatie van een luxe prostitutienetwerk gaat door. Volgens de advocaten van ‘DSK’ zijn de rechters die het onderzoek doen bevooroordeeld. Ze hebben al gezegd in beroep te gaan tegen het besluit.

De advocaten eisten daarom dat het onderzoek naar DSK wordt afgesloten en hun cliënt niet wordt vervolgd, maar de rechters gingen hier vandaag dus niet in mee.

‘Bewijsmateriaal is achtergehouden en de feiten zijn verdraaid’

Na afloop van de zitting haalde advocaat Henri Leclerc uit naar de onderzoeksrechters. Hij zei dat de aanklachten tegen Strauss-Kahn niet duidelijk zijn, dat er bewijsmateriaal is achtergehouden voor de verdediging, dat de feiten verdraaid zijn en dat de aanklachten geen juridische grond hebben. Een andere advocaat van DSK, Frédérique Baulieu, zei er zeker van te zijn dat DSK wordt vrijgesproken.

Strauss-Kahn heeft toegegeven dat hij ‘losbandige’ bijeenkomsten bezocht, maar hij zegt niet te hebben geweten dat sommige van de vrouwen die daar waren werden betaald.

DSK schikte met New Yorkse hotelmedewerkster

Vorige week wist Dominique Strauss-Kahn zich nog te ontworstelen aan vervolging in New York. De oud-IMF-baas trof een schikking met de New Yorkse hotelmedewerkster die hem beschuldigde van poging tot verkrachting.

Nu volgt dus het onderzoek naar zijn betrokkenheid bij een prostitutienetwerk in Frankrijk. DSK werd dit voorjaar officieel beschuldigd van medeplichtigheid aan souteneurschap in een georganiseerde misdaadbende. Vrienden uit de Noord-Franse stad zouden ook vrouwen hebben meegenomen op bezoeken aan Strauss-Kahn toen deze nog in Washington woonde. Volgens zijn advocaten wist DSK niet dat de vrouwen op de feesten prostituees waren.