Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Rechter: linken naar radiostreams kan niet zomaar

De homepage van Nederland.fm, waarin in het midden van de site de aangeklikte radiozender wordt afgespeeld.
De homepage van Nederland.fm, waarin in het midden van de site de aangeklikte radiozender wordt afgespeeld.

Linken naar Nederlandse radiostreams mag niet zomaar zonder daar een licentievergoeding voor te hebben betaald. Dat blijkt uit een vonnis van de rechtbank in Den Haag, waarin van de beheerder van Nederland.fm en Op.fm wordt geëist dat zo’n vergoeding wordt betaald.

Op Nederland.fm zijn zo’n vijftig verschillende radiostations te beluisteren, geëmbed in de website. Op.fm biedt een overzicht van hyperlinks naar radiostations. Auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra wilde hiervoor geld zien, ondanks dat er geen muziek werd verveelvoudigd.

De rechter is van mening dat de manier van linken en embedden zoals de twee sites dat doen, niet de bedoeling zijn van de radiostreams. Bij Nederland.fm worden de radiozenders afgespeeld in de site zelf, bij Op.fm roepen de links popups op, waardoor een groot deel van de site nog altijd te zien is. De beheerder, Jim Souren, gaat daarmee volgens de rechtbank een stuk verder dan enkel linken naar de streams. Buma/Stemra voert aan dat de licentie die de organisatie aan radiostations verleent, geen toestemming inhoudt voor gebruik van de streams in ‘het kader van websites van derden’.

Volgens het vonnis worden de muziekwerken die via de radiostreams worden uitgezonden, nu aan een ander publiek gepresenteerd dan Buma/Stemra voor ogen had bij het toestemming geven aan de radiostations, de rechter gaat daarin mee.

Uit het vonnis:

“Bij Nederland.fm heeft Souren ervoor gekozen om de radiostreams en de daaraan gekoppelde visuele content te presenteren in een frame binnen de homepage van Nederland.fm. Op die manier bewerkstelligt Souren dat de bezoeker tijdens het beluisteren van de radiostreams de homepage van Nederland.fm gepresenteerd krijgt.

Bij Op.fm bereikt Souren een vergelijkbaar effect door de radiostream te presenteren in een pop-up scherm. Afhankelijk van de instellingen van de browser van de bezoeker, zal die pop-up verschijnen achter of voor de homepage van Op.fm. Als de pop-up achter de homepage verschijnt, is de aan de radiostream gekoppelde visuele content niet zichtbaar voor de gebruiker. Als de pop-up verschijnt voor de homepage, blijft die homepage grotendeels zichtbaar, omdat de pop-up een relatief klein scherm is.

De betrokkenheid van Souren bij de openbaarmaking gaat daarmee verder dan de beschikbaarstelling van faciliteiten om een openbaarmaking mogelijk te maken.”

Souren moet binnen dertig dagen stoppen met zijn sites, op straffe van een dwangsom. Ook moet hij een schadevergoeding betalen. Hoe hoog die zal zijn is nog onbekend, omdat hij eerst al zijn inkomsten uit zijn sites bij Buma/Stemra bekend moet maken.

Buma/Stemra is tevreden

In een verklaring laat Buma/Stemra weten tevreden te zijn met de uitspraak, en hoopt dat Nederland.fm alsnog een licentie zal afsluiten.

“Deze website heeft een licentie nodig omdat hiermee via Buma/Stemra toestemming van de componisten, tekstschrijvers en auteurs verkregen wordt het gebruik van hun muziek. Deze componisten, tekstschrijvers en auteurs krijgen hier volgens deze licentie dan een vergoeding voor.

Buma/Stemra hoopt dat Nederland FM nu snel alsnog een licentie af zal sluiten zodat zij actief kan blijven.”

Het hele vonnis (met dank aan Tweakers.net):

bumasouren