'Rabo kende bedrog van Rasmussen'

Raborenners wisten al ruim voordat Rasmussen in 2007 uit de Tour werd gegooid dat hij de boel had bedrogen.

Arnhem. Het bedrog van Michael Rasmussen was het gesprek van de dag, zei voormalig Rabobankrenner Max van Heeswijk gisteren in het Arnhemse gerechtshof. De wielrenners van de Raboploeg die in 2007 niet deelnamen aan de Tour de France waren op trainingskamp in een Frans skidorpje. Volgens Van Heeswijk was het zijn ploeggenoot Gerben Löwik die het nieuws daar bekendmaakte, ten minste een week voordat het tot de buitenwereld zou doordringen.

„Het is goed mis”, zei Löwik plotseling, toen de hele groep aan tafel zat. „Er is iets aan de hand met de whereabouts van Rasmussen. En hij heeft een boete van 10.000 euro gekregen.” Van Heeswijk was stomverbaasd. Wat een bedrag! Maar het was nog niet eens het hele verhaal. „Löwik vertelde daarna dat Rasmussen had gezegd dat hij in Mexico zou zijn, maar dat hij eigenlijk in Italië was”, zo zei Van Heeswijk gisteren.

Van Heeswijk was opgeroepen als getuige in de rechtszaak tussen de Rabobankploeg en voormalig Raborenner Michael Rasmussen. De Deense klimmer werd in de Tour van 2007 ontslagen door ploegdirecteur Theo de Rooij, nadat bekend was geworden dat hij in aanloop naar de Tour onjuiste verblijfplaatsen (‘whereabouts’) had opgegeven aan de internationale wielerunie UCI. Later zou Rasmussen toegeven dat hij dopingcontroles had willen ontwijken. De Deen eist in hoger beroep een schadevergoeding van 5,8 miljoen euro omdat hij stelt dat de ploegleiding altijd op de hoogte was van zijn bedrog. Rabo bestrijdt dat.

Oud-Raborenner Max van Heeswijk zei gisteren echter dat een flink deel van de Rabobankploeg ergens in de week van het trainingskamp, dat plaatsvond tussen 9 en 15 juli, op de hoogte werd gebracht van de leugens van Rasmussen. Ploegarts Dion van Bommel en trainer Louis Delahaye hoorden daar ook bij.

Het was een opmerkelijke verklaring van Van Heeswijk. Michael Rasmussen werd pas op 25 juli uit de Tour gehaald en ontslagen. Theo de Rooij zei vorige maand tijdens zijn getuigenverhoor dat hem pas op die dag duidelijk was geworden dat Rasmussen had gelogen. Van Heeswijk vermoedt dat Gerben Löwik het verhaal rechtstreeks uit de Tourploeg van Rabo had gehoord. Van Rasmussens secondant Thomas Dekker, om precies te zijn.

Rasmussen legde gisteren ook zelf een verklaring af. Hij herhaalde dat de ploegleiding altijd had geweten van zijn leugens. Opvallend was dat de Deen zei dat hij zijn plannen om valse verblijfplaatsen op te geven aan de UCI al in het voorjaar van 2007 met technisch directeur Erik Breukink had besproken. Toen Breukink vorige maand in Arnhem werd gehoord, heeft hij daar niets over gezegd.

Volgens Rasmussen had hij zijn voornemens ook besproken met de ploegartsen Geert Leinders en Jean-Paul van Mantgem en had Theo de Rooij „onmogelijk kunnen denken” dat hij in Mexico was in de maand voor de Tour de France.

Op 7 maart gaat de zaak verder.