President Oeganda: vervolg homo's niet

Museveni zei ook dat homopropaganda niet getolereerd wordt.

Kampala. De Oegandese president Yoweri Museveni heeft gezegd dat homoseksuelen niet vervolgd moeten worden of de doodstraf moeten krijgen. Maar hij zei ook het propageren van homoseksualiteit niet getolereerd wordt. Het is de eerste keer dat Museveni zich uitspreekt over een controversiële antihomowet, waar het parlement zich over buigt.

Homoseksualiteit is al illegaal in Oeganda, maar het wetsvoorstel beoogt de straffen nog strenger te maken. In het oorspronkelijke voorstel stond dat op bepaalde vormen van homoseksualiteit, zoals wanneer iemand hiv heeft, de doodstraf zou moeten staan. Dit zou inmiddels vervangen zijn door levenslange celstraf. Ook moet het ‘propageren’ van homoseksualiteit illegaal worden.

Afrikaanse tegenstanders van homoseksualiteit zeggen dat dit een westers concept is, geïntroduceerd door kolonisten. Maar Museveni zei dat hij traditionele chiefs kende die homo waren, maar dit geheim hielden.

Het wetsvoorstel is drie jaar geleden al opgesteld, maar nooit aangenomen omdat Museveni de internationale reacties vreesde. Westerse donoren hebben het voorstel veroordeeld en gedreigd ontwikkelingshulp aan Oeganda stop te zetten als het wordt aangenomen. Maar internationale kritiek maakt voorstanders van de wet juist strijdbaar.

Zelfs als het parlement het voorstel goedkeurt, moet Museveni tekenen voor het kracht van wet krijgt. BBC