Oranjezaal replica in Delft

De Oranjezaal uit het Huis Ten Bosch, het woonpaleis van koningin Beatrix, is vanaf 25 april te bekijken in de Grote Kerk in Den Haag. De koningin heeft de organisatie van de expositie over Constantijn en Christiaan Huygens persoonlijk toestemming gegeven om de zaal na te bouwen, zo maakte de Stichting Huygens Tentoonstelling bekend.

Het is de eerste keer dat er een waarheidsgetrouwe replica van de Oranjezaal wordt gemaakt. De ruimte is zelden toegankelijk en alleen voor speciale gasten en gelegenheden, zoals onlangs met de beëdiging van het nieuwe kabinet.

De inrichting van de Oranjezaal wordt gezien als een van de hoogtepunten van de Gouden Eeuw. De vrouw van prins Frederik Hendrik, Amalia, liet de hal na de dood van haar echtgenoot inrichten als eerbetoon aan hem. Aanleiding voor het maken van de replica is de Huygens tentoonstelling die is opgezet na de herontdekking van de graven van vader Constantijn en zoon Christiaan in de Grote Kerk. Constantijn Huygens speelde als kunstkenner een belangrijke rol bij de inrichting.